Takže jak dělám halušky:
Do mísy dám tři vajíčka a přibližně stejné množství mléka. Osolím a pak přisypávám polohrubou mouku a míchám tak dlouho, až vznikne těsto, které je sice měkké a trochu lepkavé, ale není tekuté. Z něj odkrajuji na prkénku malé kousky a hned je házím do vroucí osolené vody. Vařečkou je odlepím ode dna, počkám až vyplavou a vylovím je. Většinou je ještě ochutnám, jestli už jsou opravdu hotové i uvnitř.
Podávat se mohou na mnoho způsobů. Slovenská brynza je klasika, ta si získala srdce mého nejdražšího mužského. Uzené s cibulkou, to zamlouvalo mým velkým synům. Pro sebe jsem si do uzeného přidala pár listů syrového špenátu, který miluju, a nechala lehce osmahnout. Pak syn vyzkoušel i sladkou variantu s cukrem a skořicí a i to bylo dobré. Ale to už je asi jen pro opravdu skalní příznivce sladkých jídel.
A určitě by to chutnalo skvěle s houbami, podušenými na kmíně. Nebo s kyselým zelím.
Žádné komentáře:
Okomentovat