pondělí 28. července 2014

Procházka po hřbitově

Tak jsem zase jednou zašla na hřbitov. Netonula jsem v slzách, protože od posledního pohřbu v naší rodině uplynulo dost let, takže smutek už není tak palčivý. Spíš jsem se rozhlížela po hrobech a dívala se, jak to kde mají upravené. Hřbitov je vlastně takovou velkou zahradou. Kam se podíváte, tam jsou květiny. Pravda, některé jsou umělé, ale i ty přispívají k barevnosti hřbitova. Dokonce svou umělostí jaksi symbolizují mrtvost hřbitova.
Hřbitov obvykle považujeme za něco smutného, protože symbolizuje rozloučení s lidmi, které jsme měli rádi a kteří nás už opustili. Prostě je to příliš blízko smrti a té se bojíme a vyhýbáme, jak jen to jde.

Hřbitov by ale mohl být i symbolem lásky. Když se podíváte na všechna ta pečlivě udržovaná místa s květinami, svíčkami a věnečky, uvědomíte si, že každý hrob znamená jednoho nebo více lidí, kteří byli milování a na které dodnes někdo vzpomíná. Všechny konflikty a nedorozumění, která jsme měli, když jsme byli oba živí, ty už jsou pryč. S mrtvým se nedá ani hádat ani diskutovat. Nikdo není dokonalý a dokonalí nebyli ani ti, kteří dnes leží pod těmi náhrobními kameny. Ale každý z nich dělat to nejlepší, co mohl. A každý z nich měl lidi, kteří ho i přes všechny chyby a selhání milovali a dodnes mu tu lásku dokazují tím jediným, co pro něj můžou udělat: péči o místo jeho posledního odpočinku. 

Žádné komentáře:

Okomentovat