neděle 4. listopadu 2012

Práce skoro neviditelné a podceňované

Když postavíte dům nebo vyrobíte stůl, je výsledek vaší práce okamžitě vidět a přetrvá mnoho let poté. I za deset nebo padesát let se můžete pokochat svým dílem a mít z něj potěšení.

Ale pak jsou práce, kterým ten viditelný a hmatatelný výsledek chybí. Třeba takový učitel. Věnuje dětem spoustu energie a času, děti pak ze školy odejdou a málokdy se vrací. Změřit a zhodnotit to pozitivní, co učitel dítěti dal, je těžké, proto se vykazují počty dětí, hodin a další ukazatele vyjádřitelné číslem.

Další takovou prací, která je myslím málo doceněná, je práce účetních. Sedí u počítače, vkládají do něj nějaké údaje. Vypadá to snadné, ale to jen proto, že nevíte, kolik věcí musí znát a vědět, aby svou práci mohla dělat tak „snadno“. Účetní firmy si samozřejmě za vedení účetnictví ceník vytvoří, ale jinde je práce a odbornost účetní považována za samozřejmost. Situace se obvykle změní jen tehdy, když najednou účetní není. Třeba když náhle těžce onemocní. Najednou se ukáže, jak důležitým člověkem může být a jak špatně se bez ní firma obejde.

Další prací, která se podceňuje, je úklízení. Uklízení je taková činnost, která je vidět jen tehdy, když se neudělá. Když vejdete do jakékoliv budovy, do obchodu nebo do restaurace, zcela samozřejmě čekáte, že tam bude čisto. Bez ohledu na to, kolik tam projde lidí a jak moc blátivo venku je. Přesto si uklízeček nevážíme.

Můj obdiv patří všem, kdo takovou práci dělají.

Žádné komentáře:

Okomentovat