čtvrtek 23. května 2013

Není káva jako káva

I když se jako náš národní nápoj označuje pivo, určitě by toto označení snesla i káva. Návštěvy zveme na kafíčko, v práci se povzbuzujeme pořádným kafem, připravujeme si kávičku k odpolednímu posezení.
Jenže není káva jako káva. Klasický český turek – tedy zalít mletou kávu horkou vodou – je sice jednoduchý způsob, ale neposlouží ani té kávě, ani našemu zdraví. Káva dlouhým louhováním získává nepříjemnou chuť a působí také dráždivě na zažívací trakt.
Pokud si chceme na kávě opravdu pochutnat, vyžaduje to dva předpoklady: koupit kvalitní kávu a správně ji připravit. Pak si ji skutečně můžete vychutnat a zjistíte, že není pokaždé stejná. Že s kávou je to jako s vínem. Liší se oblast od oblasti, některá vám chutná víc, jiná zas méně.
I když je to obyčejná káva do kanceláře, tak proč bychom se měli spokojovat s nějakou nechutnou břečkou jen proto, že je levná? Když zkusíte spočítat, jaký je cenový rozdíl mezi laciným výrobkem ze supermarketu a kvalitním produktem ze specializovaného kávového obchodu, zjistíte, že to za měsíc není tak velká částka. Že to je malý kousek luxusu, který sobě i svým blízkým dopřát můžete bez toho, abyste se finančně zruinovali.
Nároky dnešního světa jsou velké a chce se toho od nás hodně. Někde bychom si to měli vykompenzovat a dopřát si něco, co nás potěší, na co se můžeme těšit. Může to být hezká knížka, voňavá bublinková koupel, ale taky šálek voňavé kávy. Příprava a pití kávy navíc nezabere tolik času, můžeme se ji dát i několikrát za den.

Žádné komentáře:

Okomentovat