čtvrtek 10. května 2012

7 věcí, díky kterým budete efektivnější

Nabízím seznam sedmi věcí, které by vám mohly pomoci v tom, abyste byli ve své práci o něco efektivnější.
1. Snídat. Dobrý začátek je důležitý, ovlivní celý zbytek dne. I když se snažíte zhubnout, přesto je snídaně potřebná, protože nás nastartuje. Měla by být vydatná, snědená v klidu. Dáváme přednost potravinám, které nás zasytí na delší dobu, třeba celozrnné pečivo. Pokud míváte velkou chuť na sladké, tak nejlepší je dát si ho ráno, tělo pak má víc času na to, aby ty kalorie/kilojouly spálilo. Mimochodem, káva a cigareta není snídaně (káva a rohlík už ano).
2. Soustředit se na začátky. Když chcete nějakou činnost zlepšit, začněte na začátku. Když se chcete zlepšit v práci, zlepšete své první chvíle. Asi nejsem sama, komu vyhovuje, když se ráno bez dlouhého přemýšlení můžu pustit do práce a nemusím se rozhodovat, co dřív. Proto se snažím si první pracovní úkol připravit na stůl už den předem předtím, než z práce odejdu. Ideálně by to mělo být něco důležitého. Prkotiny a rutinní úkoly můžu klidně nechat na odpoledne, kdy je člověk po obědě utlumený.
3. Návyky. Když si na něco zvyknete, děláte to automaticky, nemusíte na to moc myslet a hlavně nemusíte na to vynakládat žádnou vůli. Vůle je hezká věc, ale vyžaduje spoustu energie a té nemíváme přebytek. Zvyk je železná košile, čím déle ji nosíme, tím těžší je ji sundat. Vybudovat návyk dá samozřejmě práci, ale ta se pak mnohokrát vyplatí.
4. Naučit se perfektně s emailem. Pro většinu z nás je email každodenní pracovní nástroj, ale taky zdroj stresu, když s ním neumíme zacházet. Nemyslím tím to základní, přečíst nebo poslat email, to obvykle problém není. Problémem může být, když se v těch emailech nevyznáme, nejsme schopni se v nich orientovat, ztrácí se nám v nich úkoly. Pak je potřeba najít způsob, jak ty emaily třídit. Buď do složek nebo k nim přidávat štítky.
5. Psát rychle na klávesnici. Psaní všema deseti bez koukání na klávesnici se dá naučit a je to velmi užitečná dovednost, která zrychlí vaše psaní na dvoj i vícenásobek vaší současné rychlosti. Když si uvědomíte, kolik času strávíte u klávesnice a že to budete dělat nejspíš až do konce své pracovní dráhy, tak se to úsilí vrátí mnohokrát zpátky.
6. Rychločtení. Existují techniky čtení, díky kterým jste schopni číst mnohem rychleji, ale také si z přečteného mnohem více pamatovat. Stejně jako u toho psaní v přechozím bodě platí, že čtením (myslím v práci, nemyslím tím pro zábavu) strávíme spoustu času, takže toto je způsob, jak získat více za méně času. Existují i knížky na toto téma, ale lepší je jít na kurz. Pořádají se i v České republice, takže není problém je najít na internetu.
7. Zbavovat se věcí a závazků. I když budeme nejefektivnější a nejpracovitější člověk na zeměkouli, stejně nejspíš bude práce zvenku, různé příležitosti a povinnosti přicházet rychleji, než ji stíháme dělat. Klíčem není jen pracovat rychleji, ale hlavně si vybírat. Když víme, že toho je hodně, že to nestíháme, pak je třeba něco neudělat. Něco odmítnout. Možná by stálo za to vyhradit si jeden den v týdnu a ten věnovat tomu, že se zbavím věcí, které už nechci. Ať už jsou to staré časopisy, suvenýry, předměty, které hromadíme, nebo úkoly, projekty, nápady. Složky a soubory v počítači. Emaily. Články, které jsme si chtěli přečíst. Je těžké se takových věcí zbavovat, proto jsme to dosud neudělali. A proto taky má smysl dělat to každý týden po troškách. Je to jako s úklidem. Když uklízíte průběžně, velký předvánoční úklid vám potom nedá tolik práce. Když na to celý rok kašlete, tak dá dát byt do pořádku mnohem víc práce a možná i s horším výsledkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat