středa 15. února 2012

Hodnoty a role

Hodnoty jsou věci, které považujeme za cenné a snažíme se podle nich řídit. Je to jakýsi kompas na naší cestě životem. Čím lépe svoje hodnoty známe, tím lépe se dokážeme rozhodovat a tím méně nás ovlivňují nahodilé okolnosti nebo tlak ostatních.
Kromě vědomě uznávaných hodnot na nás mají vliv i nevědomé motivy, které si nechceme zrovna moc přiznat, protože na ně nejsme pyšní. Závist, strach, nenávist, to jsou některé z nich. Nemusíme se s těmito pocity chlubit, ale je lepší si je přiznat aspoň sobě samému.
Role jsou úlohy, ve kterých v životě vystupujeme. Např. role syna, otce, bratra, přítele, učitele, prodavače, ředitele firmy…
V každé roli se chováme trochu jinak, protože každá role na nás klade jiné požadavky. Občas se mohou rušit, třeba když se maminka od malého dítěte rozhoduje, jestli zůstat doma s dítětem, které má rýmu, nebo ho dát do školky a jít do práce. Podobné konflikty rolí jsou nepříjemné a těžko řešitelné, protože se rozhodujeme mezib dvěma věcmi, které jsou pro nás důležité.
Jak hodnoty, tak role fungují jaksi mimo, spíš jako soukromé, obvykle si je ani nikam nezapisujeme. Zapsat si je znamená ujasnit si, co chci. A to je v životě velmi cenná věc.    

Žádné komentáře:

Okomentovat