pondělí 13. února 2012

Nemáte partnera? Oslavte antivalentýna.

Už je tady zase to sladce růžové srdíčkové šílení okolo svátku zamilovaných. Ještě před dvaceti lety jsem nic takového neslavili, teď už se to zdá být přirozenou součástí našeho kalendáře svátků. Obchodníci se předhánějí ve valentýnských nabídkách, různé romantické pobyty, večeře a dárky jsou pro ně vítaným zdrojem peněz mezi vánocemi a velikonocemi.
Nejsem zrovna nadšená těmi valentýnskými reklamními kampaněmi, ale chápu, že zamilovaní chtějí svoje city vyjádřit a že takovou příležitost vítají.
Ale co mají dělat ti, kdo zrovna s nikým nechodí? Tenhle přeslazený svátek jim jen připomíná, že jsou bez partnera nebo – ještě hůř – že je partner opustil.
Jedna možnost je prostě valentýna ignorovat. Dokonce se můžete zaštítit takovými argunemty, jako, že je to importovaný svátek, že u nás nemá tradici a že ho podporují hlavně obchodníci kvůli vyšším tržbám. A sami pro sebe si spočítat všechny výhody svého stavu. Nezávislost, samostatnost, svobodu dělat si, co sami chcete.
 Nebo se můžete spojit s dalšími nezadanými lidmi a oslavit antivalentýna. Udělejte si bujarou párty. Zapomeňte na růžová srdíčka, červené růže a podobné romantické rekvizity. Kdybyste se chtěli stoprocentně odlišit, mohli byste sáhnout po temných věcech, podobně, jako se to dělá na halloween. Lebky, pavouci, temně zelená, fialová a černá barva. Nebo se můžete s barvami vyřádit. Co chybí v přírodě, nahradíme na oblečení a na jídle. Napadá mě, jak by krásně vypadalo občerstvení ozdobené barevnými lentilkami, pestrým cukrovím zdobením, gumovými bonbóny a podobně.
Místo intimního přítmí spoustu světla, které má prý i antidepresivní účinky. A místo sladce romantické hudby něco živého, rychlého, na co se bude dobře tancovat.
Teď mě napadá, že vlastně ve stejné době se slaví masopust se svými maškarními kostýmy. A ten v našich zemích rozhodně tradici má. Masopust doslova znamená půst od masa, tedy nejíst maso a znamenalo to dříve i zdržet se zábav, tanců a podobně. Není divu, že v době těsně předcházející si to lidé chtěli vynahradit. Protože pak následovalo několikatýdenní období – až do velikonoc – kdy si zábavy moc neužili.
V této době se taky často pořádaly zabíjačky. Na poli moc práce nebylo, takže měli na všechno víc času, navíc se v zimě maso pomaleji kazí. Také se to dalo spojit se svatbou.
Nám z toho zůstal zvyk chodit v zimě na zábavy a plesy. I když už náš životní rytmus sice už tolik neovlivňují zemědělské práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat