středa 6. června 2012

Kvetoucí sakura

Tuhle fotografii jsem pořídila před pár dny, když ještě kvetly sakury. Jsou nádherné a já se každý rok nemůžu dočkat, až rozkvetou. I když je to jen na pár dní a pak už začnou ty krásné růžové okvětní lístečky padat a vytvoří pod stromem růžový koberec.
V Japonsku se prý v době květu sakur obyvatelé seberou a dělají si u nich pikniky, aby si tu nádheru mohli náležitě vychutnat. Dokonce i ve zprávách prý hlásí, kdy pokvetou. Docela je chápu, takového svátku bych se taky moc ráda zúčastnila. V našem městě by to asi byl docela problém. Sakur jsou tady desítky, možná stovky, ale většina z nich je vysazená podél silnice a to by byl opravdu zvláštní piknik podbarvený hukotem motorů a zápachem benzínu.
Skoro současně se sakurami rozkvétají taky šeříky. Nejen že jsou krásné, ale mají hlavně úžasnou omamnou vůni. Dokonce tak silnou, že dát si do bytu velkou kytici může být až nepříjemné. Ale jedna větvička v místnosti dokáže provonit jen tak zlehýnka, takže to neobtěžuje.
Šeřík máme na zahradě a musím říct, že je to taky dost úporný plevel. On totiž dokáže vyrážet nové výhonky z kořenů, takže se na zemi kolem něj vytvoří hotová školka šeříkových mláďat a pak je potřeba vzít zahradnické nůžky a trochu je usměrnit.  Ale i tak jsem ráda, že nám tam roste, kvete a voní.

Žádné komentáře:

Okomentovat