pátek 7. října 2011

J - jaro.

Jaro. Může někdo nemít rád jaro? Nedokážu si to představit. Já ho mám ráda a vždycky sleduju, jak se ze mě klubou další a další kytičky, od sněženek a bledulí, přes tulipány, narcisy, až se pak celé zahrádky zbarví záplavou květin.
Představuju si, jak to asi muselo vypadat před nějakými stovkami let, kdy lidé za celou zimu neviděli ani kytičku. Žádné pokojovky nebo řezané květiny, koupené v květinářství. K tomu nedostatek světla, protože svíčky a louče rozhodně nedaly tolik světla, jako naše elektrické žárovky a zářivky. To muselo být docela depresivní. Jaký pak pro ně musel být zázrak, když se objevila první sněženka. Vlastně na tom ještě nejsme tak špatně. Máme spoustu možností, jak si tu dlouhou zimu zpříjemnit. Krásné knížky, dobré jídlo, společnost přátel, voňavá koupel, dokonce i ty květiny si můžeme koupit, aby nám prosvětlily šedivé podzimní a zimní dny. 
I když já je moc nekupuju. Nejsou zrovna levné a taky se zřejmě pěstují někde v jižní Americe nebo čertví kde. Za podmínek pro pěstitele ne příliš výhodných. Za použití spousty chemikálií, mnohem více, než při pěstování potravin. Navíc se znečišťuje životní prostředí, protože je potřeba ty květiny dopravovat. Takže si radši počkám na to, až tulipány, růže a jiné kvítí vykvete i u nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat