pátek 25. listopadu 2011

P - Piráti a pirátství

Piráti a pirátství. Slovo pirát ve mě evokuje představu jednookého námořního bandity se šátkem. K tomu obrázek velké oplachtěné lodi. Pirátská loď se objevila, napadla nějakou “poctivou” loď, piráti si nakradli, případně zabili a zase zmizeli. Napadená loď si musela poradit svými silami, žádnou pomoc odnikud čekat nemohla.  Živobytí to bylo drsné a nepočestné, ale mohlo být výnosné. Dnes už to tak jednoduché není. Námořní pirátství sice ještě nevymřelo, občas čteme zprávy o pirátech v Somálsku a určitě budou existovat i jinde, ale dnešní dobrodruzi to mají těžší, už není tak snadné unikat před spravedlností.
V naší zemičce bez moře nás víc než ti námořní trápí piráti silnic. To jsou ti, kdo se na silnici chovají se stejnou ohleduplností a laskavostí, jako banditi na moři. Před časem proběhlo po internetu video řidiče, který jiného řidiče vytlačil ze silnice. A to doslova, napadené auto skončilo někde na louce a jen náhodou bez těžkých zranění posádky. Co se honí v hlavě takového piráta? Nedokážu si představit, kolik agrese v něm musí být. Sama jsem spíš mirumilovná a podobné chování jde mimo moje chápání. Dokážu pochopit námořní piráty, ti to dělají pro zisk, ale ti silniční? Co z toho mají? Zisk to není, je v podstatě forma vandalství, kdy něco zbytečně a pro nic za nic zničím.
Další formou je počítačové pirátství. Což znamená, že ukradnu něčí data a dělám s nimi, co chci. Stáhnu obrázek z internetu, použiju na svých stránkách a tvářím se, že je můj. Je to tak jednoduché, že to dělají i malé děti, které někdy ani netuší, že dělají něco nezákonného. Že se krást v obchodě nemá, to vědí, ale nelegální stahování filmů, hudby nebo obrázků je netrápí.
Daleko větší problémy ale působí lidé, kteří cíleně kradou citlivá data. Hesla, piny, databáze. Chovají se podobně, jako námořní piráti: přijdou, vezmou, co chtějí a zase rychle zmizí. Internetové prostředí jim k tomu obrovsky pomáhá.  

Žádné komentáře:

Okomentovat