úterý 29. listopadu 2011

U - úsměv

Úsměv je jedna z nejkrásnějších věcí, co znám. Myslím tím upřímný úsměv, nikoliv to, co nosí na tváři profesionální obchodníci nebo modelky. Některé krásky v časopisech se "usmívají" tak, že mě z toho až bolí tváře. mají sice pusu roztaženou až k uším a odhalují zuby, ale když se podívám na oči, v těch žádný úsměv nevidím. Je to prostě jen grimasa, která připomíná úsměv, ale ve skutečnosti je falešná.
Opravdový úsměv musí být v očích. Někdy se vytvoří i vějířky vrásek, ale jsou to vrásky usměvavé a laskavé. Současná móda bezchybně hladné pleti jim nepřeje, mě to ale nevadí, raději dám přednost upřímnému vrásčitému úsměvu před neupřímným ceněním zubů.
Vzpomněla jsem si na americké úsloví Keep smiling. Doslova přeloženo to znamená drž úsměv. Tedy stále se usmívej. Někdy člověku do smíchu není, má se pak přemáhat a předstírat dobrou náladu. Nejsem o tom moc přesvědčená.
Krásné jsou úsměvy dětí. Nejen vlastních, ale i cizích. Když se na vás usměje miminko v kočárku, tak se nedá odolat, člověk se musí usmát taky a hned se ten svět zdá o trošku hezčí. Někdy si říkám, že ty děti přicházejí na svět hlavně proto, aby nám ten život prosvětlili a rozjasnili. Taková malá sluníčka. Kéž by jim ta zářivost vydržela až do dospělosti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat