pátek 4. listopadu 2011

Sny a snílci

Jste snílci? Pak vás možná vaše prakticky založené okolí chce trochu usměrnit, lidé se vám snaží vysvětlit, že máte stát nohama pevně na zemi a nebudovat vzdušné zámky.
Chci napsat něco o rozdílu mezi mega praktickými lidmi, kteří jsou sice skvělí, pokud jde o povinnosti, kteří jsou pracovití a možná i dokážou vydělat peníze, a lidmi, kteří jsou méně praktičtí, občas se nechají unést fantazií, zasní se, jsou to takoví básníci, vymýšlí věci, bez kterých se dá obejít. Ti praktičtí, ti pro to nemívají zrovna skvělé pochopení, protože jsou přesvědčení, že sny, ideály, básně, to všechno musí počkat, dokud nejsou hotové povinnosti.
Chci trošku obhájit ty snílky. Ze dvou důvodů. Jeden je ten, že k nim taky patřím. Druhý důvod je ten, že praktičtí lidé se dokážou obhájit sami. Mají totiž rychlou zpětnou vazbu.  Něco je napadne, tak to hned zkusí nebo se s někým poradí a svoje nápady rychle realizují nebo opouštějí.
Mluvit o snech se moc nevyplácí. Snílci nejsou populární. Jsou považování – ne zcela neprávem – za nepraktické, nebo dokonce za lidi, kteří raději místo práce lenoší. Jistě, je příjemnější snít o růžové budoucnosti než pro ni dneska pracovat. A když už se rozhodnete svoje sny realizovat, najdete ve svém okolí dost lidí, kteří vám připomenou všechny rizika a nevýhody toho, co se chystáte podniknout.

Žádné komentáře:

Okomentovat