středa 19. prosince 2012

Novoroční předsevzetí

Jeden rok končí, ten další začíná a kromě silvestrovských oslav to pro mnoho lidí znamená, že bilancují a jdou do sebe, chtějí být v novém roce lepší. A tak si dávají novoroční předsevzetí, která jen málokdo a málokdy dokáže dodržet. Protože patřím k těm vzácným výjimkám, a to i přesto, že jinak rozhodně nemám pevnou vůli ani nevynikám zvláštní disciplínou, myslím, že si můžu dovolit přidat pár svých postřehů na toto téma.
Problém novoročních předsevzetí je v tom, že si je lidé dávají v povznesené náladě a jsou nerealističtí. Když se už posté snažíte přestat kouřit, jaká je šance, že teď se vám to povede? Chce to něco skromnějšího. Třeba: žádná cigareta do sedmi hodin ráno. Nebo omezit počet cigaret na tolik a tolik za den. Když se vám to podaří a vydržíte to měsíc, pak můžete trochu přitvrdit a těch cigaret zase o kousek ubrat.
Další problém je v tom, že svoje cíle určujeme jen mlhavě a nekonkrétně. Chci umět anglicky. Co to je? To je jenom přání. Chybí informace o tom, jak moc chci umět a jak se k tomu cíli dostanu. Realističtější je říct si, že se chci denně učit čvrt hodiny z té a té učebnice. Nebo že chci za rok zvládnout tu a tu učebnici. Pak tu knížku vezmete a rozdělíte si ji zhruba na padesát částí, zjistíte, že na týden máte asi tak 3 listy, polovinu lekce a víte, kolik musíte udělat, byste svůj cíl splnili.
Špatně končívají předsevzetí, která si dáváme kvůli ostatním. Když chcete zhubnout kvůli partnerovi, ale vy sama se cítíte v pohodě, nejspíš se vám zhubnout nepovede. Protože to není váš cíl, to je cíl někoho jiného. Právě tak nečekejte, že druhý člověk vezme za svou vaši představu o jeho zdokonalování. Chtít po manželovi, aby si jako předsevzetí dal to, že vám bude doma víc pomáhat, to může fungovat jen tehdy, když si i on myslí, že by měl. Když je přesvědčen o tom, že jeho přínos rodině je dostatečný, tak od něj zázraky nečekejte. Ani na nový rok ne.
Nejčastější předsevzetí se týkají zdraví, peněz, vzdělávání, kouření, hubnutí, cvičení.
Ve všech případech platí, že je třeba začít s něčím malým, protože velká a náročná předsevzetí vyžadují silnou vůli a hodně energie. Ani jednoho nemíváme nazbyt. Je lepší dodržet malé předsevzetí než selhat při něčem velkém.
Jaké si dáte novoroční přesevzetí?
Nejčastější oblasti, ve kterých lidé chtějí nějaké zlepšení, bývá zdraví (např, kouření, cvičení, zdravá výživa, hubnutí), peníze (splatit dluhy, víc vydělávat, začít podnikat), vzdělávání a sebezlepšování vůbec (naučit se anglicky, přestat věci odkládat).

Žádné komentáře:

Okomentovat