sobota 1. prosince 2012

Čerti zlí a čerti moulové

Blíží se den, kdy po českých městech budou chodit čerti jako doprovod Mikulášů a budou strašit děti a slibovat jim muka pekelná, pokud se nepolepší a nebudou hodné.
Čert, to je zajímavá figurka. Děti ho znají z pohádek, kde se vyskytují zhruba dva druhy čertů: jednak ti zlí čerti, kteří si náležitě plní svou čertovskou funkci, a pak čerti nepovedení, nanicovatí, takoví ti moulové, co se třeba i snaží, ale nedaří se jim.
Jedním takovým moulovatým čertem je třeba figurka z pohádky Čert a Káča. Nakonec ho uloví energická Káča, která dá tomu nešikovi směr a životní náplň a nakonec si tak získá mužského podle svých představ, když už před ní ti ostatní chlapi raději utíkali.
Přísným čertem, který má lidi napravovat nebo trestat, je třeba Luciper, pekelný vládce. Přece jen, když má té své dábelské chásce šéfovat, musí být o něco chytřejší.
Dnešní děti se zčásti čertů bojí, zčásti si z nich nic nedělají. A rodiče se snaží použít tyhle pohádkové figury jako prostředek k umravnění nebo dokonce k potrestání dětí. Nelíbí se mi, když se děti straší. Chceme z nich vychovat lidi, kteří se ve světě neztratí, ale zároveň v nich vlastně budujeme ustrašenost. Je to sice jen jeden den v roce, ale účinky toho strachu (a některé děti jsou opravdu hodně vyděšené) můžou přetrvávat ještě hodně dlouho. Napadá mě přirovnání k tomu, že by třeba zaměstnavatel “postrašil” svoje zaměstnance tím, že “jako” rozdá výpovědi. A pak je stáhne s tím, že si to mají pamatovat a být “hodní”. Absurdní, že? Jakpak by to vypadalo s morálkou v takové firmě? Krátkodobě by to možná zafungovalo, ale jaká by byla atmosféra mezi zaměstnanci? A jakou by asi tak měli důvěru vůči takové firmě?
Jednou jsem zažila mikulášskou besídku, kde žádný čert nebyl. Jen Mikuláš a anděl. Bylo to celé takové poklidné. Chybělo tam jak to vzrušení, které se s čertovským rejděním pojí, tak ale také ten pláč k smrti vystrašených dětí. A žádné z dětí si neodnášelo žádné trauma. Tedy myslím, pro ty malé je i samotná postava Mikuláše dost působivá. Není divu. Představte si, že se k vám sklání nějaký divný člověk, který je třikrát tak velký jako vy, je divně oblečený a ještě se vás ptá, jestli jste byli hodní. A vy nemáte čisté svědomí, protože víte, že jste až tak úplně vždycky hodní nebyli. Pak přijde s požadavkem, abyste zazpívali písničku nebo řekli básničku. Krk máte stažený strachem a máte zpívat? Zkoušeli jste to? Je to strašně těžké. Ve stresu se zpívá hrozně špatně.
Něco jiného jsou čerti u strarších dětí. Ty z toho většinou mívají spíš legraci a to je dobře. Dokonce jsem zažila besídku, kam všichni přišli oblečení v maskách čertů, Mikulášů a andělů a nikdo se nikoho nebál. Bylo to fajn, děti si to užily, přitom bez újmy na psychickém zdraví.







Žádné komentáře:

Okomentovat