úterý 6. září 2011

Halušky

Pro naší rodinu se halušky staly láskou na první ochutnání. Přináším vám recept, ale bohužel nemohu posloužit přesnými čísly, dělám totiž všechno na odhad, nic nevážím.
Takže jak dělám halušky:
Do mísy dám tři vajíčka a přibližně stejné množství mléka. Osolím a pak přisypávám polohrubou mouku a míchám tak dlouho, až vznikne těsto, které je sice měkké a trochu lepkavé, ale není tekuté. Z něj odkrajuji na prkénku malé kousky a hned je házím do vroucí osolené vody. Vařečkou je odlepím ode dna, počkám až vyplavou a vylovím je. Většinou je ještě ochutnám, jestli už jsou opravdu hotové i uvnitř.
Podávat se mohou na mnoho způsobů. Slovenská brynza je klasika, ta si získala srdce mého nejdražšího mužského. Uzené s cibulkou, to zamlouvalo mým velkým synům. Pro sebe jsem si do uzeného přidala pár listů syrového špenátu, který miluju, a nechala lehce osmahnout. Pak syn vyzkoušel i sladkou variantu s cukrem a skořicí a i to bylo dobré. Ale to už je asi jen pro opravdu skalní příznivce sladkých jídel.
A určitě by to chutnalo skvěle s houbami, podušenými na kmíně. Nebo s kyselým zelím.  

Žádné komentáře:

Okomentovat