středa 28. září 2011

Zvyky a návyky

Zvyk je železná košile, kterou není snadné svléct. Dobré zvyky, jako je ranní čištění zubů, nám život usnadňují, zato ty špatné, zlozvyky, ty nám vadí a snažíme se jich zbavit.
Návyk je naučená a dobře zafixovaná reakce na něco. Funguje automaticky, takže na ni nemusíme vynakládat vůli. A vůle, té se nám nikdy nedostává. (Myslím, že i ti nejdisciplinovanější lidé touží po pevnější vůli.) Vynakládat vůli je pěkná dřina. Vyžaduje od nás spoustu energie. Nedá se na ni spoléhat dlouhodobě. Když funguje jen krátkodobě, jak ji co nejlépe využít? Přece k vytvoření produktivního užitečného návyku. Návyk funguje dlouhodobě, často mnoho let až desítky let.
O tom, jak užitečné jsou nám dobré návyky, teoreticky víme. Chceme jich mít víc a ono se nám to často moc nedaří. Dáme se nějaké předsevzetí (nemusí to bý nutně na Silvestra), pár dní je dodržujeme a pak se naše úsilí někam rozplyne. Návyk se nestihl vytvořit a jedinou změnu prodělalo naše sebevědomí – zase o kousek kleslo.
Tak, teorie a moudrých řečí už bylo dost, ale co praxe? Jak to udělat, aby nám návyk fungoval, aby to nebyl zas jen planý neúspěšný pokus?
1. Musí to být něco důležitého, na čem mi osobně záleží. Ne šéfovi, ne manželce, ale mě. Pro mě to musí být důležité, jinak v sobě nenajdu dost energie.
2. Musí to být dostatečné jednoduché a snadné. Velké změny jsou lákavé tím, že slibují dramatickou změnu života k lepšímu. Je to nereálné. Pokud jsme roky nebo desítky let věci dělali nějakým způsobem, nemůžeme čekat trvalý a skutečný obrat o 180 stupňů. Raději cvičit 5 minut denně a vydržet to měsíc než si dát zápřah dvě hodiny denně a vzdát to po čtyřech dnech.
3. Musí to být jasně definované. Buď časově nebo “na kusy”. Tedy třeba cvičit 5 minut nebo udělat deset kliků a deset dřepů.
4. Nový návyk by měl být každodenní. Je jednodušší si osvojit něco, co dělám každý den, než věc, kterou dělám jen jednou nebo dvakrát do týdne.
5. Hodně pomůže, když návyk má nějaký spouštěč – situaci, hodinu nebo podnět, který ho spustí. Např. když si navyknu cvičit každé ráno po tom, co si vyčistím zuby, zautomatizuju si ten sled činností za sebou a bude to fungovat bez toho, že bych nad tím vůbec musela přemýšlet.
6. Musí být reálný. Naplánovat si ranní cvičení, když přitom každé ráno nestíhám, spěchám a dobíhám autobus, je nereálné, jen by to zvýšilo stres, který už mám. Nechám si cvičení na večer u televize, kdy mám času dost.
7. Soustředit se v jedné době jen na jeden návyk. K jeho zafixování je potřeba alespoň měsíc. Teprve pak se na něj můžu spolehnout a můžu se soustředit na něco dalšího.
Možné produktivní návyky k osvojení:
Zdraví:
Cvičit 5 minut denně
Pít vodu nebo zelený čaj
Jíst 5 kousků ovoce nebo zeleniny každý den
Jíst v klidu a pohodě u stolu
Omezit cukr v kávě nebo čaji
Práce:
Připravit si den předem úkol/y, do kterých se pustím hned ráno
Všechno si zapisovat
Každý den si připomenout tři pozitivní věci, které se mi povedly
Při skončení pracovního dne si uklidit na stole, zařadit papíry do složek
Studium:
Hned po příchodu ze školy rychle (5-10 minut) zopakovat všechno, co jsme probírali.
Učit se 5-10 minut denně cizí jazyk – ve stejnou dobu
Při čistění zubů se učit anglická slovíčka
Vztahy:
Každý den říct svému partnerovi něco hezkého
Denně zavolat nebo poslat email někomu z rodiny
Peníze:
Psát si každý den, kolik jsem utratil/a a za co
Duševní rovnováha, osobní rozvoj:
Meditovat každý den
Čtvrt hodiny inspirativního čtení
Před spaním si kolem sebe uklidit
Večer před spaním si připravit oblečení na další den

Žádné komentáře:

Okomentovat