sobota 24. září 2011

Rutina versus kreativita

Rutina je cokoliv navyklého, naučeného, co děláme stále stejným způsobem. Příkladem je řízení auta, které děláme více méně podvědomě, nemusíme se na ně soustředit, ruce a nohy prostě pracují naučeným způsobem bez naší vědomé kontroly. Je to rychlé a efektivní. Rutina je skvělá tehdy, když jsme spokojeni s tím, jak danou věc děláme, umíme to a vyhovují nám výsledky, kterých dosahujeme. Naopak špatnou službu nám prokazuje tehdy, když vede k nedostatečným nebo nežádoucím výsledkům. Když po zapnutí počítače automaticky jdeme na hodinu či dvě na facebook, je to naučená rutina, která pro našeho zaměstnavatele není příliš žádoucí.
Kreativita přichází tehdy, když děláme něco nového nebo chceme něco změnit. Chceme současný stav změnit na nějaký jiný. Chci přestěhovat obývací pokoj. Musím zapojit svoji tvůrčí mysl, abych se rozhodla, jak do udělám. Rutina mi nepomůže, protože je to nový úkol. Je to samozřejmě náročnější, vyžaduje to dost přemýšlení a občas I diskuzi s ostatními, ale když chceme v životě něco změnit (I takocou maličkost, jako je uspořádání nábytku v obýváku), jinak to nejde.
Kreativita – schopnost přicházet s novými originálními nápady – se považuje za něco vrozeného, co někdo má a někdo ne. Není to pravda. Všechny děti jsou kreativní. Dospělí už často svoji tvořivost potlačili, protože ji až tak moc nepotřebovali. K tomu, abychom zapadli mezi ostatní, dělali totéž, co ostatní, k tomu žádnou tvořivost nepotřebujeme. Potřebujeme ji tehdy, když chceme nebo potřebujeme vybočit. Najít něco nového. Když taková potřeba vyvstane, nejspíš v sobě najdeme dost energie na to najít neobvyklé řešení.
Tvořivost se také často spojuje s uměním. Od umělců čekáme, že budou kreativní a překvapovat nás svými nápady. Jistě, že umělci potřebují kreativitu, ale I oni mohou po letech ustrnout a opakovat stále stejné postupy. Nejsme umělci a neumíme vymalovat krajinku nebo složit symfonii, ale umíme zapojit mozek a vymyslet nové řešení tak, kde se nám něco nelíbí.

Žádné komentáře:

Okomentovat