čtvrtek 8. září 2011

Jak připravit lasagne

Lasagne (čte se to lazaně) je italská těstovina ve tvaru tenkých tvrdých plátků. Připravuju ji tak, že ji spolu s dalšími ingrediencemi navrstvím do pekáčku a nechám pomalu dusit v troubě aspoň hodinu.
K přípravě potřebuju kromě lasagní nějakou omáčku, může to být třeba rajská nebo ochucená bešamelová. Měla by být dost osolená a okořeněná, aby předala těstovinám kus své chuti. Dále potřebujeme ještě něco, čím ty vrstvy prostřídáme, buď směs z mletého masa, vejce a koření, nebo - pro vegetariány - brokolici, květák či jinou zeleninu.
Do pekáče dáme tenkou vrstvičku omáčky, pak jednu vrstvu lasagní, opět omáčku, pak masovou směs nebo zeleninu, vrstvy můžeme i zopakovat, úplně navrchu mají být lasagně pokryté omáčkou. Během pečení nebo spíš dušení v troubě štědře posypeme jídlo sýrem. Na konec můžeme jídlo nechat trochu přismahnout seshora, aby se sýr opekl do křupava.
Výsledné jídlo neoplývá krásou, většinou se vám vrstvy při porcování rozjedou a rozpliznou, ale zato to výborně chutná. Doporučuji experimentovat s různým kořením, bylinkami, česnekem či cibulí.

Žádné komentáře:

Okomentovat