pondělí 30. dubna 2012

Dotace – ano nebo ne

Poslední dobou se v médiích hodně mluví o dotacích z evropských fondů a taky bohužel o machinacích s nimi.
Protože mám za sebou pár let práce v organizace, rozhodla jsem se napsat takovou krátkou úvahu o tom, co je na nich dobré a co naopak méně.
Jak se dostat k evropským penězům? Na webu esfcr.cz se objevují výzvy zaměřené obvykle na určitý společenský problém. Například nezaměstnanost, menšiny, sociálně slabé, zdravotně znevýhodněné a podobně. Řekněme, že zveřejní výzvu na podporu mládeže ohrožené negativními jevy jako jsou drogy, kriminalita atd. Škola, dům dětí, mládežnický klub nebo podobná organizace, která se chce pokusit získat nějaké peníze, vymyslí projekt a napíše žádost. Není to nikterak triviální záležitost, ale dá využít pomoci firem, které se na psaní takovýchžádostí specializují a mají s tím zkušenost.
V té žádosti je totiž potřeba přesně vymezit, co budete dělat, kolik lidí a za kolik peněz se na tom bude podílet a podobně. Rozpočet musí být rozdělený na jednotlivé položky, takže když bude vás projekt trvat tři roky, vy už při podávání žádosti musíte specifikovat, kolik peněz dáte na materiál, kolik komu na mzdu. A to také musíte dodržet. A doložit kopiemi účtů.
Když uspějete a peníze dostanete, tak jste s administrativou neskončili, ale naopak, právě vám začíná. Je potřeba sledovat výdaje a to tak, abyste se drželi schváleného rozpočtu. Pokud vám budou přebývat peníze řekněme na propagaci a chybět peníze na mzdy, nemůže je jednoduše přesunout. Musíte o to žádat a oni vám to nemusí povolit.
Musíte také překládat monitorovací zprávy o tom, jak váš projekt postupuje a jak jste vynaložili získané prostředky. Peníze totiž nedostanete všechny najednou, ale po částech a podmínkou pro vyplacení dalších peněz je právě ta monitorovací zpráva.
Nicméně když se vám povede tohle všechno zvládnout, umožní vám to realizovat projekty, které by se jinak neměly šanci zaplatit. Dotace z evropských fondů se pohybují v řádech miliónů korun, za to už se dá udělat pořádný kus prospěšné práce.
Pokud žádáte o peníze někde jinde, bude té administrativy méně, taky vám dají méně peněz. Velké firmy mívají nadace nebo poskytují příspěvky na nějaké prospěšné účely.
Tohle všechno je ale určeno hlavně pro neziskové a příspěvkové organizace, jako jsou školy, domy dětí, kluby pro mládež. Protože právě ty mají blízko k těm společensky prospěšným činnostem. Jako souokromý podnikatel nebo komerční firma možná budete těžko hledat projekt, který by zapadl jak do vaší činnosti, tak do obsahu výzvy na řešení nějakého spoelčenského problému. I když to není nemožné. Vím, že třeba řada soukromých firem zaměřených na vzdělávání takto peníze získala.
Nevýhody dotací?
Závislost. Jste závislí na tom, kdo vám ty peníze dal a berete tím na sebe určitý závazek. Když se dostanete do finančních nebo jiných problémů, stejně musíte ten závazek splnit, jinak vás čeká postih.
Nepružnost. Nemůžete peníze přesouvat podle momentálních potřeb. Klidně se vám může stát, že vám budou chybět peníze na mzdy, ale budou přebývat peníze na cestovné. Kdyby to byly vaše peníze, pružně je přesunete. Když jsou to evropské peníze, nejde to tak snadno.
Dočasnost. Každý projekt jednou skončí a co pak? Co s lidmi, které jste v souvislosti s projektem najali? Pokud jste rozumní, máte s nimi uzavřenou smlouvu na dobu určitou jen po dobu trvání projektu a ti lidé tudíž vědí, že s projektem končí i jejich pracovní poměr. Máte pronajaté prostory, máte počítače nebo nějaký materiál. Když váš projekt trval třeba tři roky, tak jste něco vytvořili, máte tým, prostory, možná i nějaký majetek, udělali jste kus smysluplné práce. A to všechno s koncem projektu končí, pokud si nezajistíte financování odjinud.

Žádné komentáře:

Okomentovat