pondělí 9. dubna 2012

Vlastnosti podnikatele - Schopnost učit se

Cílevědomost je schopnost udržet v mysli cíl, pro který jsem se rozhodl/a i tehdy, když se objeví nějaké překážky nebo lákadla jiným směrem.
Čím obtížnější a dlouhodobější cíl, tím snadnější je ztratit ho z dohledu a přestat na něm pracovat.
Pokud je vaším cílem dát si zmrzlinu, nejspíš se vám to povede, protože najít cukrárnu a zaplatit pár korun za zmrzku, to fakt není obtížné.
Pokud je vaším cílem natrénovat na maratón, tak to bude o hodně větší problém. Budete toho muset hodně naběhat, překonávat únavu, nechuť, bolest svalů. Takovou oběť můžete přinést jen tehdy, když je pro vás daný cíl opravdu důležitý. Jinak to vzdáte.
Každý cíl je svým způsobem závazek. Když jich na sebe vezmete příliš mnoho, budete mít problém je zvládnout všechny a nejspíš některé opominete. Nebo se budete hodně stresovat. Vzdát něco není špatné. Když toho máte hodně, pak je moudré svoje závazky přehodnotit a vzdát se těch, které pro vás nejsou tak důležité. Pak vám zbyde víc času na to nejdůležitější.
Není těžké odmítnout něco, co vás neláká. Obtížné je vzdát se toho, co máte rádi, ve prospěch něčeho ještě lepšího. Volit mezi dobrým a špatným je jednoduché. Volit mezi dobrým a dobrým je mnohem těžší. Ale jinak to nejde. Těch šancí, možností a příležitostí máme v životě tolik, že se prostě všechno zvládnout nedá. Musíme pečlivě vybírat jen to nejlepší.

Žádné komentáře:

Okomentovat