pondělí 9. dubna 2012

Vlastnosti podnikatele - Inteligence

Musí být podnikatel inteligentní a chytrý? Úplný blbec to asi být nemůže. Nebo může? Někteří vysoce postavení lidé mě občas přesvědčují o opaku. No, pokud se nebudeme chtít bavit o psychopatech, kteří se derou nahoru bez ohledu na to, jestli na to mají, tak pak by asi podnikatel měl mít trochu rozumu.
Podnikatel potřebuje být schopen sám posoudit řadu věcí. Nemůže věřit každému, kdo za ním přijde a bude mu tvrdit, že to nebo ono je skvělá příležitost. Zejména pokud jde o peníze, tak je mezi námi spousta vykutálených fiškusů, kteří na ně mají zálusk a ne vždy nám za ně dají odpovídající hodnotu. Pověst různých finančních poradců, domovních prodejců, dealerů s energiemi a podobných lidí je mizerná a bohužel zaslouženě. Možná jsou mezi nimi poctivci, ale taky jsou mezi nimi lháři a podvodníci, které vůbec nezajímáte, pro které je jediným zájmem jejich provize.
Občas mě na ulici osloví člověk, tváří se jako že dělá marketingový výzkum, ale v průběhu řeči zjistíte, že se vám snaží prodat třeba voňavku. Nejdřív prý zadarmo, pak zadarmo jen když si koupíte něco jiného a nakonec držíte v ruce krabičku nebo dvě a nevíte, jak se toho otrapy zbavit. Párkrát mě takto oslovily i Romky, kterým zřejmě namluvili, jak je to skvělé a kolik si takhle můžou vydělat. A ty naivní ženy tomu samozřejmě uvěřily. Myslíte, že od nich někdo něco koupil? Většina lidí se jim snažila vyhnout a to jejich "pani, je to zadarmo" rozhodně nepůsobilo důvěryhodně.
Inteligence se velmi výrazně projevuje v češtině. Hlavně v té psané. Když vám někdo pošle email a nadělá v něm hrubé chyby, jaký dojem to ve vás zanechá? K překlepům jsme obvykle tolerantní, víme,jak snadné je se na klávesnici přehmátnout, ale pravopis? Ten patří k základnímu vzdělání a jeho neznalost nás v očích ostatních zařadí mezi ty méně chytré.

Žádné komentáře:

Okomentovat