pondělí 9. dubna 2012

Vlastnosti podnikatele - Schopnost a ochota učit se

Baví vás učit se? Málokdo řekne, že ano, přitom získávání nových poznatků a zkušeností k našemu životu nezbytně nutně patří. Každý den se – ať chceme nebo ne – učíme nové a nové věci, dozvídáme se novinky. Neříkáme tomu učení právě proto, že to není záměrné, je to prostě součást života. Touhu poznávat a učit se, kterou jsme měli jako malé děti, v nás do určité míry utlumila škola se svojí spoustou nezáživných povinností. Hlad po informacích v nás ale pořád zůstává. Novinky v nás vyvolávají zájem a my si je přirozeně pamatujeme, i když se je nějak zvlášť neučíme.
Záměrné učení, to je něco jiného. Učíme se úmyslně, nečekáme na to, jaké informace se k nám dostanou, aktivně je vyhledáváme a osvojujeme si je. Vybíráme si, co se budeme učit. Jestli potřebujeme angličtinu, řidičák nebo složit zkoušku z bezpečnostních předpisů.
Jsou znalosti, o kterých víme, že je potřebujeme, ale pak jsou informace a dovednosti, které by nám pomohly, ale my o nich třeba ani nevíme. Napadá mě výuka rychločtení. Kdybychom dokázali číst dvakrát rychleji (se stejnou mírou pochopení textu, což je možné), ušetřili bychom každý den čas. Jenže my si to neuvědomujeme nebo o takové možnosti nevíme. Podobnou velmi užitečnou dovedností je psaní na klávesnici všemi deseti. Tedy pokud je psaní na počítači významnou součástí naší pracovní náplně.
Největší problém nastává, když nevíme o informacích opravdu důležitých. Zanedbáme bezpečnostní nebo požární předpisy, protože je neznáme. Nevíme o povinnostech, které máme vůči některým úřadům. To už nejsou jen užitečné znalosti, to jsou skoro životně důležité informace. Protože při nich může jít o život ani ne tak nám, jako hlavně našemu podnikání.

Žádné komentáře:

Okomentovat