pondělí 9. dubna 2012

Vlastnosti podnikatele - Optimismus

Proč si myslím, že optimismus je v práci a podnikání důležitý? Protože optimista je člověk, který vidí věci spíš lepší. Věří spíš v ty lepší možnosti. K tomu, abychom něco smysluplného dělali, potřebujeme věřit v to, že to k něčemu je a že se nám daná věc povede. A také nás to povede k tomu se opravdu snažit.
Když děláte něco, čemu nevěříte, o čem si myslíte, že to k ničemu nebude nebo že to nezvládnete, podvědomě se tak připravujete selhání. Vaše podvědomí vás bude brzdit a vy do toho nedáte tolik úsilí, kolik byste dali, kdybyste byli přesvědčeni o správnosti svého konání.
Souvisí to samozřejmě i se sebedůvěrou a s tím, jaké úspěchy nebo neúspěchy mám za sebou.
Optimistický pohled do budoucnosti totiž zahrnuje dvě věci. Jednak věřit, že ta daná činnost je správná. A to druhé je věřit sobě, že to dokážu. Nedostatek sebedůvěry dokáže člověka hodně ochromit a pak nezvládne ani to, na co by za normálních okolností měl. Snažíme se být racionální a oprostit se od emocí, ale ono nám to moc nejde. Optimismus je tou dobrou emocí, která nám dodává energii, je to takový motor, který nám pomáhá snažit se dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat