pondělí 9. dubna 2012

Vlastnosti podnikatele - Odolat pokušení

Kolem nás je spousta pokušení, některým podlehneme, jiným odoláme. Pro mě je třeba velkým pokušením internet. Takže i když se snažím dělat nějakou práci – třeba jako teď píšu tento článeček – občas dostanu chuť si chvilku odpočinout, odreagovat se, kouknout se na internet, chvilku si počíst nebo si zahrát nějakou hru. Zrovna teď to pokušení není příliš silné, takže je snadné mu odolat. Taky to píšu dopoledne. Kdyby to bylo večer, tak už by to pro mě bylo těžší, znám se a vím, že večer se daleko snáz nechám odvést od práce.
I když si za předmět podnikání zvolíme něco, co nás baví, co děláme rádi, stejně se nevyhneme tomu, dělat i úkoly nudné a otravné. Mělo by jich být co nejméně, proto je taky třeba delegujeme. Nevidím důvod, proč by člověk měl dělat třeba účetnictví, když to dělá nerad. To už je lepší si najmout někoho, kdo se tím živí, je to pro něj rutina a zvládne to snáz a rychleji.
Další taktika na nepříjemné úkoly, hlavně ty, které se opakují, je udělat z nich zvyk. Čištění zubů není pro nikoho hobby, ale děláme to, protože jsme na to zvyklí. Když si takto zvykneme udělat třeba po ránu hned jako první úkol něco z toho, co nás zrovna netěší, stane se z toho zvyk, přestane to být tak obtížné a dokonce ze sebe budeme mít dobrý pocit, že jsme hned po ránu udělali něco, za co se můžeme pochválit.
Další zdroj pokušení může souviset s příležitostmi v podnikání. Nové možnosti se objevují každý den, ale když se budeme chápat každé příležitosti vydělat peníze, jen svou činnost roztříštíme do mnoha směrů. Místo abychom se soustředili na to nejdůležitější, budeme se utápět ve spoustě projektů a nic nebudeme moci dělat opravdu soustředěně. Zejména když je málo peněz a vy cítíte zodpovědnost za lidi, které zaměstnáváte, tak je toto pokušení dost velké.

Žádné komentáře:

Okomentovat