neděle 8. dubna 2012

Sousedská výpomoc

Sousedská výpomoc byla a je obvyklá na venkově, ale ve městech je nás hodně a nemáme k sobě moc blízko. Dokonce i sousedy v paneláku sotva známe. Stahujeme se do svých příbytků a snažíme se ty ostatní neobtěžovat. Přitom vzájemná výpomoc by mohla pomoci všem zúčastněným, hlavně těm, kteří jsou nějak v nevýhodě: maminkám na mateřské, důchodcům starobním i invalidním, nezaměstnaným.
Jde o to, že každý z nás toho hodně potřebuje, ale taky máme hodně co nabídnout. Chce to ale spojit potřeby a nabídky a k tomu se dnešní doba internetu a mobilních telefonů hodí báječně.
Příklad: důchodkyně má na zahradě starou jabloň, která urodí mnohem více jablek, než ona sama sní. Ale jablka jsou vysoko a ona už si na žebřík netroufá. Domluví se tedy se synem sousedky, ten jí pomůže ovoce očesat a na oplátku za to dostane bedýnku jablek, za která by jeho maminka v obchodě zaplatila dost peněz.
Výhody:
1. Ušetříte peníze a zároveň využijete rezervy, které máte – třeba když prodáte přebytky ze své zahrádky, které byste už nezvládli sníst.
2. Je to ekologické. Kromě vlastní kapsy šetříte i životní prostředí.
3. Napomáháte rozvoji vztahů mezi lidmi. To je důležité, protože jsem tvorové společenští a osamělost je jeden z nejbolestivějších pocitů. Naopak když člověk někam patří, funguje mezi ostatními jako platný a vítaný, pomůže mu to i tehdy, když se v životě něco nepovede.
4. Podpora iniciativy, podporuje aktivitu. Třeba u nezaměstnaných nebo maminek na mateřské je jistější zůstat závislý na dávkách než se riskovat a pouštět se do nějakého vydělávání peněz. Což vede k pasivitě. V tomto systému je výhodné být aktivní, protože to je způsob, jak z něj mít prospěch. A kdoví, třeba se ze služeb takto poskytovaných jednou může stát i oficiální živnost.
5. Prospěch, který z toho plyne zůstane tam, kde vznikl. Když nakoupíte v supermarketu, zisk z vašich nákupů odteče někam do zahraničí k majitelům supermarketu, kteří jsou už i bez vás bohatí dost. Když koupíte zelí levněji od souseda, zisk bude na obou stranách: vy dostanete kvalitní čerstvou zeleninu za lepší cenu, on dostane za svou práci peníze.
Jak začít?
Na počátku musí je skupinka lidí, kteří se do takové akce chtějí pustit. Měl by mezi nimi být jeden člověk, který si celou myšlenku natolik bere za svou, že se bude chtít ujmout jistých organizačních úkolů. Výhodné je, když účastníci umí pracovat s emailem a s internetem.
Hlavní je komunikace, tedy dát všem vědět, že právě teď nabízím nebo poptávám to či ono. Nejjednodušším nástrojem je hromadný email, který se rozešle všem zúčastněným. O málo složitější je zřízení skupinového blogu nebo uzavřené diskuze na nějakém bezplatném serveru. A pak už jen ta komunikace, tedy psát, když něco nabízím nebo když něco potřebuju. Být aktivní, protože jinak to fungovat nebude.
Předmětem nabídek a poptávek může být naprosto cokoliv, uvádím jen pár příkladů:
Domácnost – výpomoc s domácími pracemi, malováním, zalévání květin a krmení rybiček o dovolené, upečení cukroví, donáška nákupu, vyprání prádla v době, kdy se čeká na opraváře pračky,
Zahrada – přebytky ze zahrady, ovoce, zelenina, sazenice, bylinky v květináči, pomoc se zahradními pracemi, na které nestačím, zalévání o dovolené
Děti – hlídání, doprovod na kroužky a do hudebky, doučování, volnočasové aktivity (s radostí vezmu sousedovi děti na procházku do přírody, když na oplátku dostanu upečené cukroví, které já sama neumím), dědění oblečení, hraček, knížek
Odvoz autem kohokoliv a čehokoliv.
Opravy kapajícího kohoutku, rozpáraného spacáku, rozbitého kola…
Zapůjčení něčeho, co je potřeba jen málokdy, třeba jen jednou do roka: stan, hrnec na zavařování, formičky na vánoční cukroví, pletací stroj,
Věnovat to, co nepotřebuju, ale druhému to může být užitečné: sklenice na zavařování, kelímky od jogurtů na předpěstování sazenic, vlna na pletení z dědictví po babičce,
Půjčovat si časopisy, knihy,
Sdílet dražší předměty: sekačku na trávu, pračku, přívěsný vozík za auto… Toto lze úspěšně praktikovat i u sousedů nebo rodin. Co když se třeba svobodný mladý muž rozhodně nekoupit si pračku a domluvit se se sousedkou – maminkou na mateřské, která mu za drobný peníz vypere a možná i vyžehlí. On ušetří a jí to přinese přilepšení do rozpočtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat