sobota 2. března 2013

O vadách skrytých a zjevných

Věci nebývají dokonalé, mají různé vady a závady, některé jsou patrné na první pohled i laikovi, některé jsou skryté a objeví je jen školené oko a i to musí být často vybaveno speciální technikou.
Fascinují mě lidé, kteří se dokážou podívat na dům a poznat, jaké má závady: vlhkost, dřevomorka a podobně. Pro mě jsou zjevné leda tak opadaná omítka nebo propadlá střecha. Zkušený odborník přijde, ví, čeho si má všímat a umí si z toho udělat závěry. Trochu mi to připomíná mého oblíbeného literárního hrdinu, Sherlocka Holmese, který se díval na stejné věci, jako ostatní lidé, ale dokázal si všimnout neuvěřitelných detailů a vydedukovat z nich řadu informací.
A co teprve když jsou vady skryté uvnitř nějakého materiálu nebo dokonce pod zemí. I když chápu technické principy různých zařízení, jako jsou lokátory, reflektometry a jak se všechny ty přístroje jmenují, stejně mě fascinují. Přijde chlapík s nějakým tím technickým udělátkem, projde se kolem a pak vám řekne, že kabely vedou tudy a tudy a tady v tom místě bude závada taková a taková. Přitom nemusel kopnout do země, nemusel nic ničit.
Taková zařízení jsou ovšem velmi specializovaná, jedno umí odhalit chyby na datovém vedení, jiné na plynovém nebo vodovodním potrubí. Taky se to s nimi musí umět, chce to specialistu, který ví víc, než jen které čudlíky mačkat. Technické vzdělání je dnes trošku popelkou, módní jsou humanitní směry, ekonomie, práva a podobně. Přitom lidí, kteří se nebojí ani matematiky, ani techniky, jsou nedostatkoví. O to víc je jich třeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat