úterý 26. března 2013

Šetříme, kde se dá

Z televize, novin a internetu se na nás hrnou články o tom, jak špatná je ekonomická situace, jak vysoká je nazaměstnanost a podobné ekonomické jobovky. Zvlášť poslední události z Kypru, kdy se lidé nedostali ke svým penězům v bankám, mě přiměly k zamyšlení, jak moc jsme závislí na společnosti, ve které žijeme. Bez peněz a obchodů přežijeme sotva pár dní. Kdo z nás si umí vypěstovat něco k jídlu? Možná tak bylinky za oknem. I když stále ještě jsou lidé, kteří pěstují zeleninu a ovoce, chovají domácí zvířectvo a nejsou tak závislí na tom, co a v jaké kvalitě koupí v obchodech.

Motivy těchto drobných zahradníků a chovatelů jsou dvojí, buď je to baví nebo to dělají pro peníze, aby ušetřili. Užitková zahrádka je jeden ze způsobů, jak ušetřit na jídle. Dá to práci, ale můžete si vypěstovat zeleninu levnější, ale i kvalitnější než je v obchodech.

Zahradničení ovšem není pro každého, takže musíme hledat slevy na jídlo i další naše potřeby jinde. Rozmáhají se slevové portály, na českém internetu je jich tolik, že se snad ani všechny nemůžou uživit. Pro spotřebitele je to možnost ušetřit, obchodníci zase můžou pomocí slev přitáhnout nové zákazníky. Výhody na obou stranách.

Přála bych si, abychom byli bohatou zemí, oplývající blahobytem. Možná bychom se pak tolik nehonili za slevami za každou cenu. I když, být bohatý neznamená, že bezhlavě rozhazuju peníze. Zvlášť když jsem si ty peníze musel/a vydělat vlastní prací, tak si jich vážím.

Žádné komentáře:

Okomentovat