pátek 12. října 2012

Dobro a zlo


Inspirací pro tento článek mi byl citát od Senecy: Dlouhý styk se zlem stejně jako s dobrem vede k tomu, že v něm člověk nalezne zalíbení.

V podobném významu platí také rčení kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.

Obojí vyjadřuje, že se přizpůsobujeme svému okolí. Sledujeme lidi kolem a upravujeme svoje chování podle toho, jaké signály k nám vysílají. Už jako malé děti se učíme, že něco je správné, něco ne. A taky dost rychle pochopíme, že to nemusí platit vždycky. Co maminka zakazuje, to u babičky projde a naopak. Jak rosteme, tak se nám rodinné zvyklosti, hodnoty a způsob života dostává pod kůži a považujeme ho za normální a dokonce třeba za jediný správný.

Jako dospělí bychom měli mít určitou soudnost a nepřevzít od svého okolí všechno, ale je to těžké. Když se všichni kolem vás nějakým způsobem chovají, je obtížné být odlišný. Ať už je to při přechodu na jinou školu, ze školy do zaměstnání nebo přestěhování do jiného místa, vždycky se přizpůsobujeme společnosti kolem. Sice ji můžeme i my sami ovlivnit a ovlivňujeme, ale má to své meze.

Proto je důležité, jakými lidmi se obklopujeme. Říká se, že člověk je tak tlustý, jako jeho pět nejbližsích přátel. Protože tloušťka je výsledek určitých návyků a ty mívají blízcí přátelé podobné.

Když se budete přátelit s lidmi pasivními, depresivními, kteří na všechno nadávají, těžko od nich můžete čekat nadšení nad svými plány. To spíš oni ve vás to nadšení udusí a stáhnou vás do své pasivity a negativnosti.

Když víte, že vaši kolegové jsou kariéristi, kteří by za pár korun prodali vlastní babičku, pak nečekáte, že z nich budete mít upřímné a spolehlivé přátele. Spíš se jim možná trochu přizpůsobíte a malinko slevíte ze svých morálních zásad. Možná jen opravdu maličko a možná jen vůči nim samým.

Naopak když se dostanete do společnosti lidí, kteří mají vysoká očekávání, pokud jde o morálku, poctivost a pracovitost, bude vás to nutit se jim trochu přizpůsobit. Trochu. Ne moc, velké a razantní změny nejsou to, co bychom my lidé zvládali úplně nejlíp.

Je důležité, jakými lidmi se obklopujeme, protože nás ovlivňují. A je také důležité, jakým člověkem jsme my sami, protože i my ovlivňujeme své okolí. Přinejmenším svým příkladem.
















Žádné komentáře:

Okomentovat