čtvrtek 4. října 2012

Zapisovat si výdaje

Zapisovat si všechny svoje výdaje může být otrava, ale dá nám to cenné informace o tom, za co vlastně utrácíme, kolik to udělá za měsíc a kde jsou rezervy. Stačí sešit, do kterého si nalepujeme účtenky a zapisujeme výdaje. Výdaje může třídit do skupin, jako jsou potraviny, drogerie, oblečení a boty, bydlení, auto, koníčky a volný čas, dluhy, spoření, zahrada a další. Taky je možné sledovat, kolik utratíme za „zbytečnosti", jako jsou sladkosti, brambůrky, zmrzlina, cigarety, káva z automatu. Když na vlastní oči uvidíte, kolik vás to stojí, bude snazší se aspoň zčásti omezit.
Není nutné sledovat úplně všechny výdaje. Když dávám svým dětem pokaždé stejné kapesné nebo platím denně stejnou částku za autobus, můžu se rozhodnout, že tyto peníze zapisovat nebudu, protože na nich stejně nechci nebo nemůžu ušetřit.
Jak na to?
Na papíře: budete potřebovat velký čtverečkovaný sešit. Stránku rozdělte podle obrázku. K zapisování výdajů používejte jen jednu stanu, protilehlou stranu v sešitě využijte na nalepování účtenek. Ty se vám budou hodit, když budete chtít porovnat ceny potravin v různých obchodech. Takže už je nevyhazujte, ale při nákupu si je pečlivě schovávejte.
Výdaje zapisujte každý den, abyste na nic nezapomněli.
Jednou za týden se výdaje sečtou a máme představu, kolik jsme utratili.
V počítači: uděláte si stejnou tabulku např. v excelu nebo v Google documents. Výhoda je, že program sečte čísla za vás, ale pokud máte pustit počítač jen proto, abyste do něj zapsali pár čísel, nejspíš to budete odkládat a zapomínat.

Žádné komentáře:

Okomentovat