úterý 23. října 2012

Halloween a dušičky

Halloween se slaví hlavně v anglicky mluvících zemích, ale v posledních letech proniká i k nám. Slaví se v noci z 31. října na 1. listopadu. Děti se oblékají do čarodějných kostýmů, chodí dům od domu a koledují. To ostatně známe z amerických filmů. I když by mě zajímalo, nakolik to ty filmy ukazují skutečně reálně.

Koledování se u nás moc nepraktikuje, ale vydlabané dýně nebo akce s maskami, ty jsou mezi dětmi dost oblíbené.

Počátky tohoto svátku jsou u Keltů, kteří těmi světly v oknech ukazovali cestu svým zemřelým předkům zpátky domů. Taky to byl jeden ze dvou svátků, který dělil rok na dvě poloviny.Byl to konec té teplejší letní poloviny roku, která začala 30. dubna, taky svátkem, který byl spojen s ohněm.

Prý je to nejmagičtější noc, kdy je hranice mezi světem mrtvých a živých nejslabší. Takže duchové mrtvých mají snazší přístup do světa živých. O opačný směr asi není velký zájem J

U nás se v té době slaví podstatně důstojnější a vážnější svátek – památka zesnulých neboli dušičky. Připadá na 2. listopadu a tradicí je navštívit hroby svých blízkých a zapálit tam svíčku. Pro věřící je to i připomínkou posmrtného života, pro nevěřící je to prostě vzpomínka na lidi, které jsme měli rádi, ale oni už odešli. Tento svátek se prý slaví již od 10. století.

Den předtím, 1. listopadu je svátek všech svatých, ale to je hlavně záležitost církví.

Žádné komentáře:

Okomentovat