středa 10. října 2012

Duchovno je dobrý byznys


I když se v Čechách považujeme za ateistickou zemi, spousta lidí věří, že jsou věci mezi nebem a zemí, i když se nehlásí k žádné oficiální církvi. Připadá mi, že každý (nebo skoro každý) tak trochu hledá za všedním každodenním životem něco víc, něco co nás přesahuje, něco, co dává naší existenci nějaký smysl. Něco, co vysvětluje, proč je potřeba chovat se slušně, být dobrým člověkem a brát ohled na ostatní.

Ale zase se nám moc nechce být v nějaké církvi, protože je to určitý závazek a mohla by nám z toho vyplynout určitá omezení. Což je nepohodlné.

Možná proto spousta lidí hledá svojí cestu v ezoterice, meditacích, čakrách, bylinkách, automatické kresbě, józe nebo holotropním dýchání či jaké jiné alternativní cesty se nabízejí. Jako by duchovno byl švédský stůl, ze kterého si každý vybere, co mu chutná. Právě tak to funguje.

Tam, kde je poptávka, tam se brzy objeví nabídka. A nabídka různých ezoterických knih, pomůcek, metod a kurzů je u nás bohatá. Stále je dost lidí, kterým se současný život nelíbí a hledají něco jiného. Docela je chápu, mě se současný svět taky dvakrát nelíbí. Zvlášť se mi nelíbí, že se mezi nejuctívanější hodnoty dostaly peníze, moc a popularita a to na úkor vztahů mezi lidmi. Taky se občas snažím najít něco, co mě přesvědčí, že ten svět na tom není až tak špatně.

Má to ale jeden háček. Když vám někdo řekne, že vidí čakry nebo umí pracovat s energií, nemáte si to jak ověřit, pokud to sami nevidíte a neumíme. Proto je snadné lidi ošidit. Když jim budete o něčem vyprávět s dostatečně velkým nadšením, uvěří vám. Uvěří vašemu nadšení a jsou pro vás věrnými zákazníky. Alespoň do té doby, než se nadchnou zase pro něco jiného.

Takových duchovních turistů znám víc. Jsou to lidé, kteří stále něco hledají, ale zdá se, že nenacházejí. To, co ale vždycky spolehlivě najdou, jsou různí vykukové, kteří si z duchovna udělali dobrý byznys. Možná je jich víc než těch, kteří skutečně znají to, o čem píšou.

Žádné komentáře:

Okomentovat