pondělí 15. října 2012

Vlastnosti podnikatele - Pracovitost

Podnikatel samozřejmě musí pracovat a to docela dost. I když nejsem zastáncem toho, aby podnikatel pracoval 16 hodin denně a pomalu se tak propracovával k infarktu. Takové tempo se dá zvládat krátkodobě, ale určitě ne roky.
Líný podnikatel, který jen kouká, jak ze svých lidí dostat co nejvíc práce a co nejvíc na nich vydělat, to taky není zrovna ideál.
Jako ve většině případů, i tady by měla být zlatá střední cesta. Jsou věci, které by rozhodně měl dělat šéf, byť ve spolupráci se svými lidmi. Jde hlavně o strategická rozhodnutí o tom, kam se bude firma dál ubírat. Jenže na to musí mít čas a nebude ho mít, pokud se bude zatěžovat děláním nebo kontrolou každé maličkosti ve své firmě.
Když se budete snažit dělat všechno sami, brzo narazíte na hranice svých možností. Buď si seženete někoho na pomoc, nebo ustrnete a dál už neporostete. Nemusí to nutně znamenat zaměstnat nové zaměstnance. Je možné sehnat si krátkodobého nebo externího pracovníka nebo si na některé úkony najmout jinou firmu. Ostatně zahraniční firmy to tak dělají. Aby se mohli lépe soustředit na to, co je živí a co umí nejlépe, najmou si někoho, kdo pro ně dělá ty ostatní věci, jako je úklid, ostraha objeku nebo správa počítačové sítě.

Žádné komentáře:

Okomentovat