pondělí 8. října 2012

Poznatky z pracáku

Tak jsem zase jednou absolvovala návštěvu na pracáku, tedy správně na úřadu práce. Docela poučné.
Chodí tam zřejmě čím dál, tím víc lidí. Na nástěnce jsem našla statistické údaje, to teprve bylo zajímavé počtení. V našem okrese je více než 13% nezaměstnanost, celkem to obnáší přes 9 tisíc lidí. To je hodně. Když si uvědomím, že každý by se měl na úřadě hlásit nejméně jednou měsíčně, je to 450 lidí každý pracovní den. Naštěstí je to rozložené mezi víc pracovní úřadů, nedokážu si představit, že by všichni chodili na jedno místo. Už takhle je tam docela nepříjemná atmosféra. Spousta lidí, nikdo tam nechodí rád a každý chce vypadnout co nejdřív. Úřednice nejsou nepříjemné, spíš jen odměřené. Ony asi hlavně reagují na to, jak se člověk chová k nim. Když jste slušní a chápete, že to taky nemusejí mít vždycky jednoduché, budou se k vám chovat slušně a s pochopením. Když na ně budete hrubí a budete jim dávat najevo nespokojenost se svojí situací, budou protivné. Ale to platí asi na každém úřadě. Pokud vám nějaký úřad dělá potíže, obvykle to není vina těch úřednic na přepážce, ale spíš jsou v tom různé vyhlášky a nařízení, která můžou těm úřednicím připadat stejně nelogické a smysl postrádající jako vám.
I když tam není příjemno, je zajímavé, jak se to tam hned začíná organizovat. Každý, kdo přijde, se hned ptá, kdo je poslední, každý si to sleduje a posledně už se dokonce dohodli, že si budou hlásit každou přestávku na kouření nebo na WC, aby pak nedocházelo ke sporům, kdo byl dřív a kdo později. Vidím v tom jednu příznivou lidskou vlastnost: v každé situaci se vytvářejí struktury a lidé se organizují tak, aby věci lépe fungovaly. A není k tomu potřeba být génius (zrovna na tom pracáku jich moc není), stačí trocha zdravého rozumu.
Občas totiž čtu nebo slyším o tom, jak se společnost rozpadá, skalní pesimisti se dokonce připravují na to, že nebudou potraviny, energie a snaží se být co možná nejméně závislí na společnosti. Připadá mi to jako docela extrémní názor. Být zcela nezávislý na společnosti je podle mě krok zpět. Jsme tvorové společenští, daleko lépe fungujeme v součinnosti s ostatními lidmi a spolupráce je nám vlastní. Proto taky existuje v takové míře dělba práce. Je prostě výhodná. Výhodnější, než když se bude každý snažit zvládnout všechno.

Žádné komentáře:

Okomentovat