sobota 23. února 2013

Kouzlo živého ohně

Miluju posezení u ohně. Koukat do plamenů, to je pohled, který se snad nikdy neomrzí. Naprosto chápu, proč si lidé pořizují krby, podstupují námahu s přípravou dřeva a úklidem popela. Když nemůžeme mít krb, kupujeme si aspoň svíčky, je to sice jen malinký plamínek, ale i ten dokáže dodat příjemnou atmosféru.

Ale má to i svoje nevýhody. Kdysi jsem bydlela vedle vilové čtvrti, kde měli na každé střeše komín. Když v zimě všichni zatopili, byl v okolí té čtvrti docela smrad, o čerstvém vzduchu se nedalo mluvit.

Krb si taky nemůžete pořídit všude – v paneláku nebo činžáku to prostě nejde, není tam komín. Taky se nedokážu představit, kde bychom připravovali a skladovali dřevo. I když je to zajímavá představa, jak je panelák obložený nařezaným dřevem.

Falešný krb s elektrickými světýlky místo ohně, to není oheň, to je jen napodobenina.

Zjistila jsem, že existují i krby na biolíh, které nekouří, tudíž nepotřebují komín a dají se umístit i v interiéru podobně jako lampa nebo televize. Je v nich skutečně oheň, žádná atrapa, ale díky použitému palivu nekouří a netvoří popel. Netvoří se ani škodlivé spaliny, vzniká jen pára a malé množství oxidu uhličitého, který produkujeme při dýchání i my lidé.

 Biokrb taky nemusí vypadat vždycky jako klasický krb – tedy hranatá díra do zdi. Když nepotřebuje komín, může být umístěný i uprostřed místnosti.  Tím spíš, že existují i zařízení relativně malá, která se velikostí blíží lampě, takže může stát třeba uprostřed stolu.

Dokážete si představit, jak ohromená by byla každá vaše návštěva z takového originálního bytového doplňku?

Žádné komentáře:

Okomentovat