sobota 16. února 2013

Předjarní úklid – v bytě, na těle i na duši



Až s jarem přijde sluníčko a zasvítí nám do oken, určitě budeme chtít, aby náš domov byl hezký a čistý. Proto se pouštíme do jarního úklidu, smýčíme kouty, blýskáme okna, nakupujeme prostředky na čištění odpadu, vyhazujeme dlouho nenošené oblečení a vůbec se snažíme připravit se na jaro a na velikonce.

Možná by si úklid zasloužil i počítač. Taky v něm máte spoustu souborů, které už nejsou aktuální, spoustu starých emailů, rozpracovaných a odložených projektů, dočasných složek a podobně. Chaos v počítači je stresující a brzdí v práci. Mě tedy vždycky hrozně štve, když něco hledám a nemůžu najít. Naštěstí se mi to nestává tak často, ale občas se tomu nevyhnu.

Kromě toho je to taky dobrá doba na úklid ve svém těle, jistě není náhodou, že právě v předjaří dodržovaly a dodržují období půstu. I dnes je to období, kdy se prodávají očistné čaje a kúry, protože cítíme, že i tělo potřebuje nějakou tu očistu a jarní úklid.

Uklidit si na duši, to je složitější. Pokud nejste věřící, tak třeba na žádnou duši ani nevěříte, ale všichni víme, že máme uvnitř něco, co z nás dělá člověka, jakým jsme. Chaos, který máme v sobě, je ale mnohem víc obtěžující, než cokoliv, co je kolem. Jenže pokud víme, jak uklidit kolem sebe, většinou to neumíme udělat pořádek ve svém nitru. A co víc, neřešíme to. Nepořádek v našem nitru není na první pohled vidět. Protože kdo má chaos v sobě, šíří ho i kolem sebe. Takže vlastně

Žádné komentáře:

Okomentovat