sobota 16. února 2013

Vynálezcem programování byla žena

Programátoři jsou většinou muži. Nevím proč, ale určitě to nebude proto, že by na to ženy neměly dost inteligence. Nakonec vynálezkyní strojového programování byla žena, anglická matematička Augusta Ada King. Vzhledem k tomu, že to bylo v 19. století, tak se nejednalo o počítač v tom smyslu, jak ho známe my, ale mechanický stroj Charlese Babbage.

Byl po ní také pojmenován pogramovací jazyk Ada, ale to bylo až v 70. letech minulého století. Od té doby vznikla celá řada programovacích jazyků. Programovací jazyk je jakýmsi mezistupněm mezi kódy, které používá počítač, a lidskou řečí. Požadavky na počítače jsou velmi rozmanité, stejně tak rozmanité jsou i programovací jazyky.

Kdybych se dneska rozhodovala o svém budoucím povolání, nejspíš bych uvažovala i o programování. Líbí se mi přesnost a exaktnost, která je s programováním spojená. Jazyky pro programování Java, php, C++ a další jsou pro mě synonymem abstrakce. Určitě by to vyžadovalo spoustu učení a práce, ale zase to znamená, že to nemůže dělat každý a že dobrý programátor je cenným zaměstnancem, což je na dnešním nejistém pracovním trhu velké plus.

Nám, ženám a holkám, se do IT prostředí většinou moc nechce. Programátoři bývají sice mimořádně inteligentní, ale na druhou stranu s nimi není vždycky jednoduché vyjít a někdy špatně snáší, když jim do jejich světa zasahuje „pouhá“ žena. Přitom ženské kvality v oblasti programování mohou velmi pomoci. Schopnost komunikovat, pochopit druhou stranu, poznat, co skutečně potřebuje, to může být pro zákazníka mnohem větší plus, než geniální programátor, který začne pracovat na programu podle svých představ bez toho, aby pochopil, co zákazník chce a jací budou budoucí uživatelé programu.

Žádné komentáře:

Okomentovat