sobota 16. února 2013

Světlo v zimě


Zima na nás občas působí depresivně. Brzo se stmívá, z přírody vymizely barvy, cítíme se unavení a ospalí. Chybí nám světlo a možná i vitamíny. Proto je možná konec zimy a předjaří dobou, kdy se cítíme nejhůř, vymýšlíme různé očistné a vitamínové kůry a těšíme se na jaro. Není to jen záležitost dnešní doby, platilo to i dřív, možná ještě víc než dnes, protože dřív lidé neměli žárovky, zářivky, počítače, televize, osvětlovací LED moduly a další zařízení, díky kterým si můžeme prodloužit den a získat více toho světla, které nám v zimě chybí.

Otázka je, jestli se podřídit tomu, co si žádá tělo a dopřát mu víc odpočinku, nebo se nutit k výkonnosti a hledat k tomu všechny možné prostředky.

Nejvyšší hodnotou je prý zdraví, takže bychom měli dát na signály našeho těla a dát si pohov. Jenže požadavky našeho okolí, práce, kolegů a rodiny jsou prakticky nekonečné a když budeme odpočívat, nezbavíme se pocitu, že se flákáme. Naše doba staví vysoko na piedestal výkonnost a pracovitost, navíc na naší práci často závisí i ostatní lidé, které nechceme nechat ve štychu. V neposlední řadě je  to i o penězích – při práci vyděláváme, při odpočinku ne.

Takže svítíme, pracujeme dlouho do noci, přehlížíme signály únavy a přepracování a na zdraví si vzpomeneme obvykle jen tehdy, když nás to zdraví opouští. Přemýšlím, co s tím, je to i můj problém. Když se večer usadím u počítače, zaberu se do práce (nebo zábavy) a nevím, kdy přestat. Není to tak úplně správné, ale když mě to s tím počítačem tak baví!

Žádné komentáře:

Okomentovat