čtvrtek 15. března 2012

Emailovým přílohám je dvacet let

To, že můžeme k emailu příložit přílohu – obrázek, tabulku, text nebo dokonce video – to považujeme za samozřejmost. Aby taky ne, když už tato možnost existuje tak dlouho. Už je to dvacet let, kdy byl poslám první email s přílohou. Jako všechno dobré a užitečné, i posílání příloh je věc, která se dá zneužít.  otKromě obrázků se totiž emailem dá poslat třeba i vir.
Jak na otevírání příloh? Podívejte se, jakou příponu má příloha. Koncovky jako jpg nebo gif by měly být v pohodě. Nebezpečné mohou být přílohy s koncovkou exe. Ty otevírejte jen v tom případě, že víte, kdo a co vám poslal. Některé viry se totiž umí přeposlat na všechny adresy z napadeného počítače. Vy pak dostanete email  adresy člověka, kterého znáte a důvěřujete mu, ale on ho přitom neposlal. Když si nejste jistí, raději se toho dotyčného zeptejte, než otevřete něco podezřelého. Zvlášť když jste zrovna třeba v práci. Případný problém totiž už neohrožuje jen váš počítač, ale celou firemní počítačovou síť a může se to projevit dokonce i u vaši zákazníků.
Jak posílat přílohy tak, abyste nenaštvali adresáta?
1.       Posílejte jen to, co adresát skutečně ocení. Hromadné rozesílání vtípků z internetu nemusí být každému vhod. Nikdy je neposílejte bezhlavě všem lidem ve svém adresáři. Vyberte jen ty, kteří o to stojí. Když už něco posíláte hromadně, odmažte emailové adresy předchozích adresátů. Řetězové emaily, které se  přeposílají na desítky adres a vy musíte projet dlouhým seznamem předchozích adresátů, abyste se dostali k obsahu, to je velká bezohlednost a řada lidí to nenávidí.
2.       Když vám přijde nějaká velmi úžasná zpráva nebo užitečná varovná informace, nepřeposílejte ji, dokud si neověříte, jestli to není blbost. Třeba na webu www.hoax.cz, kde je seznam takových zpráv i s vyjádřením odborníků.
3.       Neposílejte spousty fotek. Když máte fotky z nějaké akce nebo oslavy a chcete je dát lidem k dispozici, uložte je v nějaké veřejné galerii (např. Rajce.idnes.cz, tam se to dá i zaheslovat)  nebo na facebooku a pošlete lidem jen odkaz. Fotky zabírají místo a dlouho se stahují, navíc o ně taky každý nemusí mít zájem.
4.       Neposílejte příliš velké soubory. Fotky z foťáku bývají obvykle zbytečně velké, před odesláním je zmenšete. Objemné (více než 10MB) soubory vytvořené ve Wordu nebo jiném programu také nikoho nenadchnou. Když skutečně potřebujete poslat mimořádně velký soubor, využijte speciální bezplatnou službu jako je třeba www.uschovna.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat