středa 28. března 2012

O poctivosti

Otevřela jsem novinky.cz a hned čtyři první zprávy se týkali afér spojených s veřejnými osobnostmi – jeden ministr, pražský primátor, bývalý ředitel silnic a dálnic a jakýsi vlivný člověk, který je napojen na politiky. Neveselý obrázek ilustrující „bezúhonnost“ našich politických představitelů. Pravda, měla bych vzít v potaz to, jak novináři s oblibou takovéto věci nafukují a zveličují, protože to pak přitáhne víc pozornosti, víc čtenářů a v důsledku víc peněz. Známá jména vyvolávají zájem i závist a prostý český člověk sleduje skoro se zadostiučiněním, když mají potíže. I tak se mi zdá, že těch podivných okolností je kolem našich politiků nějak moc. Nemám srovnání, jak to vypadá v jiných zemích, ale nejspíš podobně. Ta průbojnost, která politikovi pomohla k získání významného místa, se možná stejně tak uplatňuje ve chvílích, kdy hájí svoje vlastní zájmy.

Jak za takových okolností máme věřit tomu, že být poctivý, nelhat, nekrást a nepodvádět je správné a žádoucí? Spíš si pak člověk připadá jako trouba, když se snaží být poctivcem v ovzduší všeobecného přilepšování si, drobného přikrádání a šizení, kde se dá.

Krásnou ukázkou toho je další typ zpráv, které s v poslední době často objevují a to je o supermarketech a jejich tricích. Prošlé a přelepované potraviny jsou jedním takovým hříchem. Další věcí, která se možná nedá považovat za podvod (když je to ošizené složení napsané na obalu), je šizení potravin – nahrazování dražších surovin levnějšími, takže třeba v kečupu je méně než 10% rajčatového podílu a podobné finty.

Je mi z toho smutno. Chodím do obchodů s pocitem, že chodím k podvodníkům a že nikdy nevím, jaký další trik na mě zkoušejí.

Ale naštěstí těch poctivých lidí je pořád ještě dost. Pořád ještě je mezi námi dost takových, kdo před materiálním prospěchem dají přednost svému čistému svědomí.  






Žádné komentáře:

Okomentovat