čtvrtek 29. března 2012

Spisovatelský blok

Taky občas váháte nad tím, co psát, sedíte nad čístým papírem nebo před prázdnou obrazovkou a nevíte, o čem psát? Nebo třeba víte, ale kdykoliv začnete a pak si po sobě svůj text přečtete, jste nespokojení a mažete ho?

Něco takového zažil snad každý, kdo se někdy pokoušel něco napsat. A tím spíš, když o něco – třeba o nějaký termín. V časovém presu nebo vůbec za stresových podmínek se píše – alespoň mně - hrozně špatně. Aby mi to šlo, potřebuju se cítit v pohodě a uvolněně.

Někde jsem četla zajímavou myšlenku, člověk prý má psát opilý, ale kontrolovat střízlivý. Docela to dává smysl. Tvořit a kontrolovat to vytvořené, to jsou dvě rozdílné činnosti, které vyžadují různý způsob práce mozku. Které tvoření potřebujeme nechat myšlenky plynout, nehodnotit, necenzurovat. I v myšlence, která vypadá nesmyslně, se může skrývat velký potenciál, ale ten se nemá šanci projevit, pokud myšlenku hned utneme.

První radou, kterou bych dala někomu se spisovatelským blokem, je vypnout kontrolu. Soustředit se na samotné tvoření a dát na chvíli volno tomu vnitřnímu kontrolorovi, který vše nemilosrdně hodnotí a likviduje. To ale neznamená zbavit se kontroly. Ta je rozhodně na místě, ale až druhý nebo třetí den, až se ten text trochu uleží.

Vytvořit si příjemné uvolněné prostředí. Pokud stres ničí kreativitu, pak má smysl hledat nebo vytvářit si pro psaní prostředí takové, ve kterém je nám fajn. Pro mě je to třeba čajovna. Mám ji spojenou s relaxací a klidem. Příjemné prostředí si člověk může připravit i doma. Za pomoci příjemné hudby se pohodlně posadit, udělat si horký čaj nebo kávu, třeba i přidat nějakou vůni, cokoliv, co máme rádi.

Dalším způsobem, jak se zbavit obav při psaní, může být psaní naprázdno. Tak říkám tomu, když sice píšete, ale nakonec celý text vezmete a vyhodíte. Řeknete si, jaký to má smysl psát, když pak ten text ani nepoužiju. Smysl je v tom, že vám pomůže cítit se bezstarostně. Když to nikdo nebude číst, můžete si dovolit psát libovolné nesmysly, hlavně když budete psát plynule a bez delších zastávek. Mě tahle metoda pomohla zbavit se docela velkých obav.

Trápí vás spisovatelký blok? A máte nějaký osvědčený způsob, jak se s ním vyrovnat? Jestli ano, napište o tom v komentářích.


Žádné komentáře:

Okomentovat