pondělí 5. března 2012

Prima čtení od Tonyho Buzana

To jméno zní českým uším trochu divně, ale ten člověk má opravdu dobře fungující mozek. Umí ho dobře používat a umí o tom i docela zajímavě psát. Dostala se mi do ruky jeho kniha Jděte na to chytře: 10 cest pro využití vašich přirozených schopností. Protože stále ještě věřím řečem našich paní učitelek o tom, že vzdělání a inteligence jsou cesty k životnímu úspěchu, samozřejmě mě takový titul přitáhl jako přezrálá hruška vosu.
Tony Buzan se hned na začátku přiznává k tomu, že jako dítě byl považován jako nepříliš chytré, bez snahy a nadání. To ho vedlo k tomu, že začal studovat, co to vlastně inteligence je a hlavně jestli a jak se dá zvýšit. Napsal na toto téma několik dobře prodávaných knížek. Pokud znáte termín myšlenková mapa (mind map), pak vězte, že Tony Buzan je autorem této šikovné pomůcky.
V knize je popsáno 10 různých druhů inteligence: tvůrčí, osobnostní, sociální, duchovní, fyzická, smyslová, sexuální, numerická, prostorová a verbální. Tradiční inteligenční testy postihují skoro výhradně tu numerickou a verbální. Což znamená, že to veledůležité číslo IQ popisuje jen malou část našich schopností.
Autor na příkladech ukazuje, jak ohromné jsou možnosti lidského mozku. Každého mozku, nejen u těch výjimečně nadaných jedinců. Předkládá také spoustu tipů a návrhů, jak jednotlivé složky své inteligence rozvíjet. Možná je těch nápadů až moc, protože svádí k tomu všechno vyzkoušet, což lze opravdu jen těžko.
Knížka vyznívá velice pozitivně a povzbudivě, je vážně fajn číst si o tom, jak úžasný nástroj to vlastně v té hlavě máme.

Žádné komentáře:

Okomentovat