neděle 4. března 2012

Mít doma kousek jara

Sníh taje, objevují se sněženky, prostě i těm největším pesimistům je jasné, že jaro se blíží. Ale přece jen, pokud se ho nemůžete dočkat a chcete si ho trošku přirychlit aspoň u sebe doma, nabízím pár tipů, jak si aspoň kousek toho jara přinést k sobě domů.
Koupit si rozkvetlé květiny. Zahradnictví a květinářství se v této době plní květináči s barevnými primulkami, hyacinty a dalším jarním kvítím. Není nic jednoduššího, než si takový kousek jara koupit a přinést domů. Vyptejte se přitom prodavaček, jak se o květinu starat, aby vydržela dlouho kvést. Po odkvětu ji můžete dát do země na zahradě, možná vám udělá radost i další rok.
Barborky. To jsou větvičky stromů, které se dávají před vánocemi do vázy a ony do vánoc vykvetou. Málokdo ví, že to je možné dělat během celé zimy. Někdy je obtížné rozeznat od sebe květní a listové pupeny, takže pak vám místo květů vyraší zelené lístky. Když k nim přidáte jeden koupený tulipán, bude to i tak hezké.
Řeřicha. Existuje velmi nenáročná rostlinka, která se dá pěstovat i na kousku vlhké vaty v kelímku od jogurtu, je jedlá a vyroste během několika dnů. Je to řeřicha a její semínka koupíte běžně v obchodě. Hlavně pokud máte doma děti, bude pro ně zajímavé sledovat, jak den za dnem roste. Lístky pak můžete otrhat nebo ostříhat a použít zasyrova na chleba, do pomazánky nebo na ozdobení. Pokud ji chcete i jako dekoraci, stačí použít místo plastového kelímku nějakou hezkou keramickou misku nebo talířek.
Barvy v bytě. Jaro je krásné svými barvami. Podívejte se do svých zásob polštářků, ubrusů, váziček a podobných bytových doplňků a hledejte ty barevné, žluté, oranžové, červené nebo svěle zelené. To jsou typické jarní barvy, ladí mezi sebou a působí optimisticky.
Barvy na talíři. Vaříte barevně? Pro jídlo jsou typické červená, zelená a žlutá a vypadá moc hezky, když se na jednom talíři zkombinují všechny tři. Zelená může být petrželka nebo jiná bylinka. Když je nemám, dávám - třeba do polévky - kousek mraženého špenátu. Zdravá je taky kopřiva a ty mladé se už brzo objeví v přírodě. Když je spaříte vroucí vodou, ztratí žahavost a chutná pak podobně jako špenát. Můžete ji použít do polévky, do omelety nebo do tradiční velikonoční nádivky. Červenou barvu dodá paprika (zelenina i koření), rajče, mrkev (nastrouhaná na jemno je moc dobrá). Červená řepa, ta barví až moc, červená cibule zasyrova málokomu chutná a tepelně upravená ztrácí tu krásnou červeň. Žlutou barvu má paprika, žlutá rajčata, ale také vajíčko. Můžeme z něj udělat tenkou omeletku, nakrájet na proužky a nasypat na jídlo.
Barvy na oblečení. Nemusíme být ve žlutém od hlavy k patě jako kuřátko, stačí i menší (a levnější) doplňky, barevné tričko, šátek nebo bižuterie.

Žádné komentáře:

Okomentovat