středa 28. března 2012

Emoce a peníze

Peníze jsou velmi emocionální téma. Možná se to nezdá, protože se přece dají spočítat, považujeme je za něco velmi racionálního. Ve firmách je univerzální ukazatel úspěšnosti, podle cen se orientujeme při nákupu, výše mzdy je hlavní věcí, která nás zajímá, když hledáme novou práci.
Ale zároveň také každý den děláme rozhodnutí, která se určitě nedají považovat za racionální, která jsou motivována spíš emocemi.
Jdete po ulici, zahlédnete člověka se zmrzlinou a dostanete na ni chuť. Tak si ji koupíte, i když víte, že potřebujete šetřit. Nějakých 15 nebo 20 korun vás přece nevytrhne, že.
Kuřáci a pijáci, to je kapitola sama pro sebe. Znám lidi, kteří obracejí každou korunu, jsou třeba i zadlužení, ale tu ciaretku si neodpustí. Přitom jedna cigareta vyjde cca na 3 koruny, když budete kouřit jen deset cigaret denně, vyjde vás to na tisícovku měsíčně. Na druhou stranu je to i možnost, jak ušetřit. Když vykouříte čtyřicet cigaret denně, snižte to na třicet a jste o tisícovku měsíčně bohatší.
Pořizujeme si děti. Mít děti je velmi drahé a finančně se rozhodně nevyplatí. Přesto je chceme a jsme rádi, že je máme. Evidentně je tu něco důležitějšího, než peníze.
O emocionálnosti finančních témat svědčí i to, jak jsou některé otázky tabu. Ptát se druhého člověka, jaký má plat, kolik má našetřeno nebo kolik dluží, to je snad ještě citlivější, než když se ho zeptáte, jak často spí se svou ženou.
Naše vlastní finanční situace je pro nás totiž víc, než jen suchá informace o tom, kolik máme nebo nemáme peněz. Je v tom obsažena i informace o naší úspěšnosti. Naší společnosti se úspěšnost člověka do značné míry posuzuje podle peněz. Takže když máte dluhy, považují vás za méně úspěšného, než když máte majetek.
Spojovat peníze s úspěchem je u nás sice široce rozšířeno, ale NAŠTĚSTÍ to není jediné pojetí úspěchu. Když se budete ptát lidí, co považují ve svém životě za úspěch, dostaneme velmi různé odpovědi. Úspěšné studium, vychovat z dětí poctivé lidi, odvádět kvalitní práci, mít dobrou rodinu, je toho spousta. pojetí úspěchu může být různé. Dokonce jsem se potkala s člověkem, který věřil v reinkarnaci a v to, že se sem chodíme učit. V tom směru se považoval za úspěšného, i když byl bez peněz a třeba i bez práce. Dokonce byl inspirativní, protože se snažil i za nepříznivých okolností dělat smysluplné věci ve prospěch ostatních lidí.

Žádné komentáře:

Okomentovat