neděle 4. března 2012

Jaro, doba nových začátků

Je úžasné, když se po dlouhé a studené zimě začnou probouzet rostliny, začnou vystrkovat první zelené stonky a všechno se začíná probouzet. Každé jaro chodím kolem cizích zahrádek, nakukuju přes plot a počítám, které květiny už vykvetly. V této době se také rodí mláďata, kuřata, housata a jiné, což ve městě ale příliš nevidíme, snad jen na velikonočních dekoracích.
Když se probouzí příroda, probouzíme se tak trochu i my. Dokonce jsem někde četla, že prý jaro je ideální doba pro předsevzetí, že je prý větší šance ho dodržet, než v zimě. Možné to je, vždyť jarní příroda je dobou nových začátků a my pořád ještě podléháme přírodnímu cyklu, i když se mu snažíme vzdálit, jak jen nám to výdobytky moderní civilizace dovolují. 
Na jaře se třeba dá začít s hubnutím. Zelenina se dá sehnat snáz než v zimě, procházky nebo sportování venku je taky příjemnější. Navíc je před námi vidina léta, kdy budeme chtít v plavkách trochu slušně vypadat.
Jaro na zahrádce, to je začátek nové sezóny, plánujeme, co kde bude, těšíme se ze všeho, co nám tam roste. Tedy hlavně z toho, co jsme zaseli, plevel roste stejně bujně, ale ten nám takovou radost nedělá. Každý zahradník zná tu nedočkavost, se kterou dává do země první semínka nebo sklízí první zeleninu.
Já už se na to jaro tak těším!

Žádné komentáře:

Okomentovat