středa 28. března 2012

Tekuté životabudiče aneb povolený doping pro duševně pracující

Když je hodně práce a máme pocit, že nestíháme, hledáme pomoc, kde se dá.
Káva. Snad nejoblíbenější povzbuzovací nápoj. Pijeme ji ráno na probuzení, ale hlavně během dne. Káva dokáže rychle “nakopnout”, po pár hodinách její účinek rychle klesá. Kromě povzbuzení má také schopnost zahřívat. Když si ji dáte v létě, v horku, bude vám ještě větší horko.
Náš národní “turek” má jednu nepříjemnou vlastnost: dráždí žaludek. Působují to drobné částečky kávy, které v ní plavou. Velké kousky sednou na dno jako lógr, ale ty drobounké zůstanou.
Čaj. Je spousta druhů čaje, pravý čej, černý nebo zelená, ovocný, bylinkový. Na povzbuzení se využívá černého nebo zeleného čaje. Obojí pochází ze stejné rostliny, liší se jen zpracováním. Čaj nepůsobí takový rychlý příval energie, jako káva, ale také jeho účinky nevyprchají tak rychle. Zelený čaj se navíc oceňuje jako velmi zdravý. Dobrou zkušenost jsem udělala s polozeleným čajem s ženšenem.
Kromě pravého čaje se využívá ještě dalších bylin, jako je maté nebo roibos. Je potřeba vyzkoušet, co člověku chutná a pomáhá.
Energetické nápoje. Energetické nápoje fungují, obsahují kofein a pár dalších látek, které způsobí, že ucítíte příval energie. Prodávají se v plechovkách, ale pro pití doporučuju přelít je do skleničky, abyste se vyhnuly té odporné kovové pachuti při pití přímo z plechovky. Chuťově jsou docela přijatelné, připomínají jiné sladké nápoje. Obsahují velké množství energie, ale pro ty, kdo chtějí zhubnout, existuje i nízkoenergetická varianta. Zní to zvláště, ale opravdu existuje nízkoenergetický energetický nápoj.
Tyto nápoje jsou určené pro občasné použití, určitě se nehodí pro pravidelné popíjení. Kamarádka mi říkala, že je pila v noci, když musela jet někam delší trasu autem. vůbec by je neměly pít děti. I když jsem zjistila, že je to dnes módní nápoj a pijí ho i děti z nižšího stupně základní školy.
Voda, minerálka. Voda pomůže tehdy, když jsme dehydrovaní. Správně bychom měli pít průběžně celý den, ale je snadné na to zapomenout. Na vodu bychom měli myslet také tehdy, když pijeme hodně kávy, protože ta tělo odvodňuje.
Voda se zdá být naprosto univerzálním nápojem, ale nemusí to tak být vždycky. Nemá žádnou energetickou hodnotu, takže ve chvíli, kdy potřebujete energii, tak vám moc neposlouží.
Minerálky jsou stolní a pak ty, které se používají k léčení. Ty stolní jsou určené pro běžné popíjení, ale taky by to neměl být výhradní a jediný nápoj.
Sladké nápoje. Cukr dodává rychle energii, takže při únavě pomůže také. Otázka je, na jak dlouho. Cukr pro tělo je potřeba, ale pokud nechcete přibírat na váze, tak to nepřehánějte.

2 komentáře:

  1. a brainstart...:-) já vím, není tekutý,ale je fakt dobrý. Pro studenty o zkouskovem, pro manažery co nestíhají v práci,nebe jen tak pro ty co bojují s unavou.

    OdpovědětVymazat
  2. Brainstart znám asi pul roku a taky na nej nedám dopustit.je super

    OdpovědětVymazat