pátek 2. března 2012

Knihy papírové a elektronické

S rozvojem internetu se objevují i knížky, které vůbec nemají papírovou podobu a existují jen ve formě elektronického souboru, který je možné snadno sdílet po internetu na libovolnou vzdálenost a za skoro nulové náklady.  Výhody jsou obrovské – když se zbavíte závislosti na papíře, dokážete dopravit jakoukoliv knihu kamkoliv. Vidíte ten potenciál. To nejdražší, co na papírové knize je, to není práce autora, to jsou náklady na tisk a distribuci. A ty u elektronických souborů klesají. Nejsou nulové, protože ani elektronická kniha se sama neprodá a i u ní  je třeba práce i dalších lidí, aby se z ní stala prodejná záležitost. Nicméně cena elektronické knihy může být o dost nižší a navíc odpadá poštovné nebo nutnost jít si knížku někam koupit.
Rozum by napovídal, že ty výhody jsou tak velké a tak zřejmé, že klasické knihy musí být těmi elektronickými dost rychle převálcovány. Ale nejsou. Knihkupectví i knihovny jsou stále plná knih a lidí, kteří si ty knihy odnášejí domů.
Papírová kniha má svoje kouzlo. Při jejím čtení máme nějaký dojem i z její hmotné podstaty – jak je velká, jaký je papír, jak voní. Vnímáme to jaksi samozřejmě a podvědomě, ale teprve když se pokusíme číst něco na monitoru počítače, tak zjistíme, jak odlišný dojem to je.
Čtení z papíru je také snazší než z monitoru. Očím to asi nějak lépe vyhovuje. Mluvím tady ale jako člověk, který vyrostl na paírových knížkách, možná, že dnešní mládež to vidí jinak a lépe se jim čte na monitoru.
S papírovou knížkou se může zachumlat do deky, schoulit na gauč, číst si v posteli nebo na zahradě, vzít si ji na dovolenou. S počítačem je to těžké a ani notebook není v tomto směru žádná výhra. Zkusili jste číst na notebooku v posteli před spaním? Jde to, ale není to nic moc.
Proto vznikly čtečky – elektronická zařízení, která jsou určena hlavně pro čtení, mají rozměr a hmotnost asi jako kniha, ale dají se naplnit stovkami a tisíci elektronickými knížkami a pro čtení mají přizpůsobený i monitor, takže nenamáhají oči tolik, jako monitor počítače.   

Žádné komentáře:

Okomentovat