středa 28. března 2012

Paretovo pravidlo, 20/80

Paretovo pravidlo říká, že většinu užitků (80%) přinese pouhých 20% příčin. Dá se to převést na celou řadu jevů:
80% všech zločinů je dílem jen malé části obyvatelstva (20%)
80% času nosím jen 20% ze svého šatníku
20% nejlepších zákazníků přinese 80% všech zisků.
Logicky by mělo platit, že 20% pracovního času strávím takovými činnostmi, které mi přinesou 80% výsledků. Jinými slovy, nejsou všechny činnosti stejně efektivní a když se soustředím na jednu pětinu těch nejdůležitějších, budu efektivnější.
Otázka je, jak určit to nejdůležitější. Hlavně u lidí, kteří mají rozmanitou pracovní náplň a dělají více různých činností, což je i můj případ. Jedním měřítkem můžou být peníze. Které z mých činností vynesou nejvíc peněz? To je zejména pro podnikatele velmi dobré kritérium (i když si myslím, že by to mělo mít své hranice, hnát se bezhlavě jen za penězi vede k šizení lidí a zhoršování kvality práce).
Dalším kritériem může být názor šéfa. Když rozhoduje o mé mzdě, pak se vyplatí dělat to, co on považuje za důležité a taky se postarat, aby věděl, na čem pracuju. On se totiž nerozhoduje podle toho, co dělám, ale podle toho, co si MYSLÍ, že dělám. A to je často veliký rozdíl.
Ještě dalším kritériem může být dlouhodobá perspektiva. Tu třeba zohledňujeme při studiu. Přihlásíme se na vysokou, abychom studovali ještě několik let a získali pak lepší práci. Ale i při další pracovní nebo podnikatelské kariéře bereme v potaz, jak se ta která činnost projeví v dlouhodobé perspektivě, pokud tedy nejsme zaměření na okamžitý rychlý zisk podle hesla po nás potopa.

Žádné komentáře:

Okomentovat