sobota 17. prosince 2011

Bílá barva

V našich krajích se považuje za barvu nevinnosti, proto ji nosí nevěsty. Nebylo tomu tak vždycky a to hlavně z praktických důvodů. Údržba bílého oblečení pro nás, díky pračkám a praktickým materiálům, není tak náročná, ale v době, kdy se všechno pralo ručně na valše, byly bíléšaty asi dost velkým luxusem. Tím spíš, když se dlouhými sukněmi zametala špinavá podlaha. Bílé svatební šaty by se po svatbě pro každodenní nošení nehodily a byly tak vlastně jednoúčelové, což si možná bohatí dovolit mohli, ale pro drtivou většinu lidí by to bylo plýtvání.
Bílá se také ztotožňuje s čistotou, nejspíš proto, že na ní je jakákoliv špína dost vidět. Dřív byla obvyklá i na ložním prádle, to už dnes neplatí, dnes si vybíráme i textil do postele tak, aby byl barvami i vzorem zajímavý a dekorativní. Dokonce existuje i černé povlečení, ale to už mi připadá skoro morbidní.
Když občas sleduji blogy o bytovém designu, připadá mi bílá barva v interiérech hodně používaná. Působí čistě a upraveně a je taky neutrálním základem pro jakékoliv další kombinace.
Bílá vypadá hezky vedle většiny barev, hlavně vedle těch tmavých. Klasika je bílá s černou, červenou, tmavě modrou. Dobře vypadá ve spojení se sytě fialovou, hnědou nebo zelenou. K dosažení jemného vzhledu něžného vzhledu ji můžeme zkombinovat s růžovou, světle modrou nebo tyrkysovou. Mě osobn se velmi líbí v kombinaci s režnou barvou, jakou má nebělený len.
Bílá ale taky působí sterilně a chladně. Dříve byla hodně používaná v nemocnicích, ale dnes se dává přednost pastelvoým barvám, které na pacienty působí přívětivěji.

Žádné komentáře:

Okomentovat