pondělí 19. prosince 2011

Tyrkysová

Tyrkysová je odstín modré, je to modrá, která se už už blíží k modrozelené. Přísně vzato je to modrá, ale já ji mám natolik ráda, že jsem se rozhodla jí věnovat samostatný článek. Je to barva výrazná, ale ne natolik, aby byla agresivní. Připomíná vodu, s tím se spojuje chlad, ale ne ten mrazivý, spíš jako chladná voda v létě v bazéně.
Přemýšlím, kde v přírodě se tahle barva vyskytuje. Určitě na obloze. Když je nebe modré, mění se jeho odstín a ten druh modré, který bývá nad obzorem, spíš až k večeru, to je ta moje tyrkysová. Nebo také moře, to mívá na pohlednicích podobnou barvu. I když moře, to je hodně proměnlivé a najdeme na něm snad všechny druhy modré podle toho, kdy a kde ho pozorujeme.
Hlavně se ale tyrkysová barva vyskytuje na kameni zvaném tyrkys, vždyť se podle něj i jmenuje. Ten kámen musel být dříve hodně ceněný, když má takovou neobvyklou barvu. Takovou výraznou a zvláštní. Na špercích ve spojení se zlatem vypadá moc hezky. Zlato a tyrkysová, to je moc hezká kombinace. Jako by jedna barva posilovala výraznost té druhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat