středa 21. prosince 2011

Hnědá

Hnědá je hlavně barvou země, půdy, hlíny. Působí dojmem pevnosti, solidnosti a stability a myslím, že lidé, kteří ji mají rádi, oceňují právě tyto hodnoty. Hnědá je častá v bytech, tím, že ji spojujeme s jistotou a stabilitou, tak nám tyto vlastnosti přináší i domů. Domov je místo, na které jsme hodně citliví, považujeme je za svoje zázemí a změnám jsme nakloněni jen tehdy, když to naše zázemí neohrozí. Možná z toho plyne obliba hnědé v interiéru.
Hnědá je také barvou čokolády, což je potravina, která je skoro univerzálně milovaná nejen dětmi , ale i dospělými. Nejen že nám chutná, ona nás vlastně hýčká, dopřáváme si ji často právě tehdy, když máme pocit, že se potřebujeme trochu rozmazlovat. A jak rádi slyšíme, že kvalitní čokoláda je vlastně zdravá, když obsahuje to kakao a kvalitní rostlinný tuk a mléko atd. Čokoládová chuť je po vanilkové prý druhou nejoblíbenější chutí na světě.
To všechno ale platí pro skutečnou čokoládu s větším podílem kakaa. Výrobci a prodejci se nás ale občas snaží šidit a nabízejí různé čokoládové pochoutky, které ve skutečnosti obsahují kakaa jen málo a dohání to vším možným, často třeba tuky nevalné kvality i chuti. Často to bývají různé balené figurky, které se ve velkém prodávají před mikulášem nebo před velikonocemi. Chceme něco k mikuláši, tak koupíme čokoládového čerta a ani si nevšimneme, že nás na váhu vyjde čokoláda dráž než ta tabulková a kvalita je taky o něco horší.
Hnědou barvu mají i další pochutiny, které sice k životu nezbytně nepotřebujeme, ale hodně by nám chyběly, kdybychom je neměli: káva a čaj. Oba nápoje mají svoje skalní příznivce, kteří by si bez šálku svého oblíbeného nápoje těžko dokázali představit svůj den. Skoro jako by káva a čaj suplovaly u dospělých tu čokoládu, kterou přece jen dáváme častěji dětem.

Žádné komentáře:

Okomentovat